Naar hoofdinhoud Naar footer

Vier stappen voor samen beslissen

Laatst bijgewerkt op: 01-03-2024

Het model van Elwyn (2012; zie definitie samen beslissen), waarin drie elementen zitten (het gesprek over keuzes, opties en over besluiten) is door Stiggelbout e.a. (2015) uitgewerkt naar een praktisch vier stappenplan voor gebruik bij samen beslissen.

De vier stappen voor gedeelde besluitvorming zijn:

  1. Keuze: Er is iets te kiezen. De zorgverlener informeert de cliënt dat er een beslissing genomen moet worden en dat de mening en de persoonlijke situatie van de cliënt daarin belangrijk is.
  2. Opties uitleggen: Wat zijn de opties? De zorgverlener bespreekt de mogelijkheden (opties) en de voor- en nadelen van elke optie (inclusief de mogelijkheid om niets doen, niet te behandelen of af te wachten).
  3. Voorkeuren bespreken van de cliënt: De zorgverlener en de cliënt bespreken de voorkeuren van de cliënt (wat belangrijk is voor hem) en de zorgverlener ondersteunt de cliënt in het wikken en wegen.
  4. Besluit nemen: De zorgverlener en de cliënt bespreken welke rol de cliënt in de beslissing wil spelen, nemen een besluit of stellen het uit en regelen eventuele follow-up.

Deze stappen sluiten aan bij de Drie Goede Vragen:

  1. Wat zijn mijn mogelijkheden?
  2. Wat zijn de voordelen en nadelen van die mogelijkheden?
  3. Wat betekent dat in mijn situatie (nu en in de toekomst)?

Hierna lichten we de vier stappen verder toe.

Samen beslissen met mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden