Naar hoofdinhoud Naar footer

Vier stappen voor gedeelde besluitvorming

Het model van Elwyn (2012; zie definitie samen beslissen), waarin drie elementen zitten (het gesprek over keuzes, opties en over besluiten) is door Stiggelbout e.a. (2015) uitgewerkt naar een praktisch vier stappenplan voor gebruik bij samen beslissen.

stappen-gedeelde-besluitvorming.jpg

De vier stappen voor gedeelde besluitvorming zijn:

  1. Er iets te kiezen: de zorgverlener informeert de zorgvrager dat er een beslissing genomen moet worden en dat de mening en de persoonlijke situatie van de zorgvrager daarin belangrijk is.
  2. Wat zijn de opties: de zorgverlener bespreekt de mogelijkheden (opties) en de voor- en nadelen van elke optie (inclusief de mogelijkheid om niets doen, niet te behandelen of af te wachten).
  3. Voorkeur van zorgvrager: De zorgverlener en de zorgvrager bespreken de voorkeuren van de zorgvrager (wat belangrijk is voor hem) en de zorgverlener ondersteunt de zorgvrager in het wikken en wegen.
  4. Integratie in besluit: De zorgverlener en de zorgvrager bespreken welke rol de zorgvrager in de beslissing wil spelen, nemen een besluit of stellen het uit en regelen eventuele follow-up.

Deze stappen sluiten aan bij de Drie Goede Vragen:

  1. Wat zijn mijn mogelijkheden?
  2. Wat zijn de voordelen en nadelen van die mogelijkheden?
  3. Wat betekent dat in mijn situatie (nu en in de toekomst)?

Hierna lichten we de vier stappen verder toe.