Naar hoofdinhoud Naar footer

Gezondheidsvaardigheden

Mensen met een chronische aandoening hebben een continue uitdaging om eigen regie te houden over hun leven en hun zelfmanagement. Het krijgen en begrijpen van de juiste informatie en een goede relatie met zorgverleners is daarvoor belangrijk maar niet vanzelfsprekend. Zeker niet als mensen minder vaardig zijn om gezondheidsinformatie te begrijpen, bijvoorbeeld doordat zij dementie hebben, verstandelijk beperkt zijn of niet goed kunnen lezen of schrijven.

‘Hoe beperkt sommige mensen soms ook zijn in hun taalvaardigheid, communicatieve of cognitieve vaardigheden, iedereen is in staat om aan te geven wat hij prettig vindt. Het vraagt dat je de cliënt goed kent, goed observeert, afstemt en samenwerkt met naasten.’

Elke cliënt zet zijn gezondheidsvaardigheden in om ondanks de ziekte of chronische aandoening een zo goed mogelijk leven te leiden. Sommige ziekten of aandoeningen zoals psychiatrische ziektebeelden en dementie bemoeilijken de gezondheidsvaardigheden van mensen. Het denkvermogen om gezondheidsinformatie te verkrijgen, begrijpen en te gebruiken in de eigen situatie is dan beperkt. Ook kan het voorkomen dat mensen niet gemotiveerd zijn. Of zij hebben weinig zelfvertrouwen. Het is belangrijk dat de zorgverlener dat tijdig signaleert en de zorgvrager helpt door hem actief te betrekken bij de zorgverlening en naar voorkeuren en mogelijkheden te vragen. Hoe je dat kan doen, lees je in dit hoofdstuk.

Bekijk de video

Zorgverleners zien als eerste dat er taalproblemen zijn of dat mensen iets niet begrijpen. Daarom is hun signaleringsfunctie ontzettend belangrijk. Hiervoor is het boekje 'Taal maakt gezonder' gemaakt. Bekijk er meer over in onderstaande video:

YouTube video thumbnail