Naar hoofdinhoud Naar footer

Informele zorg

Gepubliceerd op: 03-05-2022

De wereld om ons heen verandert snel. Mensen worden steeds ouder én mondiger. Daardoor verandert ook de langdurige zorg. Oude en chronisch zieke mensen blijven zo lang mogelijk thuis wonen. Dit is vooral mogelijk dankzij de hulp van hun partner, familie, vrienden, buren en vrijwilligers. Oftewel: de informele zorg.

Wat is informele zorg?

Informele zorg is zorg en ondersteuning die wordt gegeven door mensen die dat niet als hun beroep doen en er dus ook niet voor betaald worden. Ze helpen omdat ze een persoonlijke band hebben met de cliënt of bewoner, uit liefde, vriendschap of vanuit een idealistische inzet.

Informele zorgverleners zijn:

  • Mantelzorgers.
  • Vrijwilligers.
  • Mensen die deel uitmaken van het sociale netwerk van de hulpbehoevende. Voorbeelden: familieleden, vrienden, kennissen en buren.

Wat valt onder informele zorg?

De werkzaamheden die onder de informele zorg vallen, zijn heel breed. Bij mantelzorg kun je denken aan gezelschap of emotionele ondersteuning, persoonlijke verzorging, huishoudelijke hulp of hulp bij de administratie.

Ook vrijwilligerswerk is heel divers. Het is vaak minder complexe en intensieve hulp dan mantelzorg, maar ook zij bieden ondersteuning aan kwetsbare mensen. Voorbeelden zijn het begeleiden van activiteiten, zoals wandelen of handwerken, maaltijd serveren, het rijden van de rolstoelbus of dienst doen als een maatje. Er zijn legio mogelijkheden.

Gelijkwaardig samenwerken

Voor zorgmedewerkers is een goede en gelijkwaardige samenwerking met deze groeiende groep informele zorgverleners belangrijk. Je krijgt steeds vaker en intensiever met elkaar te maken. Iedereen heeft daarbij zijn eigen expertise; jij als zorgmedewerker, maar zeker ook de andere partijen. Zij kennen de cliënt het best en weten wat zijn of haar wensen zijn. Maar een gelijkwaardige samenwerking is nog niet altijd vanzelfsprekend. Als zorgmedewerker kun je hier een belangrijke rol in spelen. 

Een aantal cijfers

In Nederland geven ongeveer 5,5 miljoen mensen van 16 jaar en ouder mantelzorg, waarvan 830.000 langdurig en intensief. Dit zijn met name mensen tussen 45 en 64 jaar oud; zij hebben vaak hulpbehoevende ouders. Een op de tien Nederlanders is actief als vrijwilliger in zorg of welzijn. In totaal gaat het om 1,4 miljoen mensen. Bijna 900.000 van hen doet dit structureel. Dat is toch maar mooi 6% van de bevolking. 

Agenda

Er zijn geen agenda-items gevonden