Naar hoofdinhoud Naar footer

Duurzame zorg

Gepubliceerd op: 18-03-2024

Laatst bijgewerkt op: 11-07-2024

Wil jij je meer verdiepen in duurzaamheid en duurzame zorg? Maar weet je niet waar je moet beginnen? Deze pagina met tips, tools en praktijkverhalen helpt je op weg! Bekijk wat bij jou past om de zorg duurzamer te maken. En leer over de Green Deal Duurzame Zorg.

Een paar voorbeelden van hoe je kan bijdragen aan het verbeteren van het milieu zijn:

  • Zonnepanelen installeren.
  • Handschoengebruik terugdringen
  • Vergroening van het vervoer voor de zorgmedewerkers verzorgen.

Maar hoe doe je dat binnen jouw organisatie? En hoe zorg je dat de leefomgeving van je cliënten gezond blijft? Deelname aan de Green Deal Duurzame Zorg kan hierbij helpen. Je kan op elk moment een initiatief aanmelden voor een Green Deal met de Rijksoverheid.

Wat is de Green Deal Duurzame Zorg?

In de Green Deal Samen werken aan duurzame zorg (Green Deal 3.0) zijn concrete doelen gesteld. Ingezet wordt op gezondheidsbevordering en preventie en op een nieuw thema: dat het onderwijs over duurzame zorg toeneemt.

De 5 thema’s in de Green Deal zijn:

  1. Actievere inzet op gezondheidsbevordering.
  2. Vergroten van kennis en bewustwording, duurzaamheid in de curricula van zorgonderwijs en de richtlijnen.
  3. Verlagen van CO₂-uitstoot, met als doel 30% CO₂-reductie in 2026 en klimaatneutraal in 2050 voor vastgoed en vervoer.
  4. Verminderen van primair grondstoffengebruik, met als doel 25% minder restafval in 2026 en maximaal circulaire zorg in 2050.
  5. Terugbrengen van de milieubelasting door medicatie.

Deze thema's vind je ook terug bij Downloads onderaan deze pagina in een printbare flyer.

Lees alles over Green Deal Samen werken aan duurzame zorg

Deel jij ook jouw ervaringen en ideeën over duurzame zorg met ons?

Doe jij ook iets met duurzaamheid in je werk? Van een kleine actie tot een groot project? Of wil je graag aan de slag maar weet je niet hoe en heb je vragen? We zijn benieuwd en kunnen je hulp goed gebruiken. Deel uiterlijk 16 september jouw ervaringen en vragen met ons via de vragenlijst. 

We blijven praktische kennis en inspiratie ontwikkelen en delen op dit thema. De resultaten uit deze vragenlijst helpen ons daarbij. Zo werken we samen naar een duurzamere toekomst in de zorg. 

Ga naar de vragenlijst over duurzame zorg.

Downloads