Dementie
Gepubliceerd op: 12-07-2016
Laatst bijgewerkt op: 27-02-2023
Dementie is een verzamelnaam voor meer dan 50 ziekten,waarbij de hersenen informatie niet meer goed kunnen verwerken. De bekendste is de ziekte van Alzheimer. Mensen met dementie hebben een combinatie van symptomen, bijvoorbeeld geheugenverlies en veranderend gedrag. In Nederland hebben ruim 270.000 mensen dementie. Het aantal mensen met dementie zal als gevolg van de vergrijzing in de toekomst explosief stijgen naar meer dan een half miljoen in 2040.
Bij dementie gaan de zenuwcellen in de hersenen kapot. Soms gaan niet de zenuwcellen zelf kapot, maar de verbindingen tussen de cellen. Het is ook mogelijk dat de cellen en de verbindingen het niet meer goed doen. Door deze afname van cellen functioneren de hersenen steeds minder goed. Bekijk de animatie van Alzheimer Nederland over dementie:
Wat is dementie?
Dementie is een verzamelnaam voor bepaalde verschijnselen die optreden door deze beschadigingen aan de hersenen. De verwerking van informatie in de hersenen raakt verstoord. Kenmerkend voor dementie is dat de beschadigingen in de hersenen verergeren en dat iemand met dementie steeds verder achteruitgaat in functioneren. Dementie is een ziekte die niet te genezen valt. Er zijn wel medicijnen die mogelijk het proces kunnen vertragen.
Bij sommige mensen verloopt de achteruitgang heel snel. Anderen kunnen nog jarenlang een redelijk gewoon leven leiden. Uiteindelijk raakt iemand door de gevolgen van dementie erg verzwakt. De persoon sterft dan door een ziekte of infectie (bijvoorbeeld longontsteking) of doordat hij niet meer kan slikken.
Oorzaken van dementie
Dementie is er niet van de ene op de andere dag. De schade in de hersenen ontstaat vaak geleidelijk. Er wordt veel onderzoek gedaan naar de oorzaken van dementie, maar de oorzaak van dementie is nog niet duidelijk. Wetenschappers denken dat veranderingen in de hersenen met de ziekte te maken hebben.
Erfelijkheid
Slechts een kleine minderheid van de gevallen van dementie wordt door één gen van ouder op kind overgedragen. Het gaat daarbij vaak om dementie op jonge leeftijd. Behalve genen die dementie veroorzaken, zijn er nog veel meer genen die het risico op dementie verhogen óf die het risico juist verlagen. Hier wordt blijvend onderzoek naar gedaan. Lees hier meer over op de website van Alzheimer Nederland.
Verloop van dementie
Mensen met dementie leven gemiddeld 8 jaar met de ziekte. De diagnose wordt gemiddeld na 14 maanden gesteld. Bij jonge mensen is dit meer dan vier jaar. Gedurende het ziekteproces neemt zowel het aantal klachten als de ernst ervan toe. Er is geen genezing mogelijk voor dementie. Uiteindelijk overlijdt een patiënt aan de gevolgen van dementie.
Cijfers
In Nederland hebben ruim 270.000 mensen dementie. Het aantal mensen met dementie zal als gevolg van de vergrijzing in de toekomst explosief stijgen naar meer dan een half miljoen in 2040. In 2055 bereikt het aantal mensen met dementie een piek van ruim 690.000. In Nederland hebben ongeveer 12.000 mensen dementie die jonger zijn dan 65 jaar.
- Bekijk de infographic van Alzheimer Nederland en bekijk de pagina Cijfers rond dementie voor meer feiten en cijfers.
- Bekijk de pagina Cijfers: hoe vaak komt NAH voor? voor meer feiten en cijfers rond niet-aangeboren hersenletsel.
Trends in dementiezorg
Door ontwikkelingen in de samenleving en veranderingen in het beleid zijn er diverse trends binnen de dementiezorg en -ondersteuning. Lees bij Trends dementiezorg meer over de trends van de afgelopen jaren.
Meer informatie
- Op de website van Alzheimer Nederland lees je meer over dementie
- Kijk voor meer informatie op de website van Hersenstichting Nederland
- Bekijk onderbouwde aanpakken bij dementie op de Databank erkende interventies
Bronnen
- Alzheimer Nederland
- Hersenstichting Nederland
- Dementiezorg voor Elkaar
- Dementie.nl
- Innovatiekring Dementie