Goed om te weten: we zijn momenteel tools aan het ontwikkelen die jullie zullen helpen in de verschillende fases van jullie verbetertraject. Zodra ze klaar zijn plaatsen we ze hier. Houd deze pagina daarom in de gaten.
Iedere organisatie is anders
Er zijn veel goede voorbeelden en methodes in de zorg om een verandertraject in te gaan. Helaas bestaat er geen ‘one-size-fits-all'. Geen enkele organisatie is hetzelfde en iedere organisatie heeft zijn eigen krachten, wensen en valkuilen. Bovendien is niet ieder vraagstuk hetzelfde.
Beantwoord daarom de juiste vragen vóór jullie aan de slag gaan, maar ook tijdens het traject. Zo komen jullie tot de precieze vraag, weten jullie welke mensen betrokken moeten worden en zorgen jullie dat het resultaat duurzaam is en niet wegzakt.
Hoe ziet een leer- en veranderweg eruit?

Klik op de afbeelding om te vergroten.
In jullie reis om te leren en tot verandering te komen, doorlopen jullie drie fases. In iedere fase geven jullie antwoord op een aantal vragen, zodat het traject duidelijk wordt beschreven.
Fase 1: waarom en waartoe
In fase 1 kijken jullie naar de intentie en het doel. Om deze duidelijk krijgen, proberen jullie antwoord te geven op de volgende vragen:
- Wat is de aanleiding?
- Wat is het verlangen?
- Wat willen jullie bereiken?
Fase 2: hoe en werkwijze
In deze fase gaan jullie de manier van aanpak bepalen. Om deze vast te stellen, kijken jullie eerst waar jullie nu al staan ten opzichte van wat jullie willen bereiken.
Om dit helder te krijgen, stellen jullie elkaar de volgende vragen:
- Welke kennis, inzichten, vaardigheden en gedrag vraagt jullie doel?
- Met welke belangrijke invloeden en factoren moeten jullie rekening houden?
- Wat werkt al en wat willen jullie anders inrichten?
Fase 3: doen en blijven doen
In fase 3 gaan jullie daadwerkelijk aan de slag met jullie leer- en veranderaanpak. En omdat leren en veranderen een continu proces is blijven in de gaten houden hoe deze verloopt.
Stel elkaar geregeld de volgende vragen om te onderzoeken of jullie nog op de juiste weg zitten:
- Wat doe je (anders) in de dagelijkse praktijk?
- Wat doe je om een blijvende verandering te creëren?
- Wat doe je om te reflecteren en bij te sturen?
Leertips voor zorgmedewerkers in de langdurende ouderenzorg
https://www.youtube.com/watch?v=XosRmf3GePo