Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Over Zorg voor Beter

Informatie over ouderenzorg is vaak versnipperd over verschillende websites en publicaties. Op het kennisplein Zorg voor Beter is deze kennis gebundeld, met betrouwbare en actuele informatie die zorgmedewerkers in de praktijk kunnen gebruiken om de ouderenzorg en zorg aan chronisch zieken te verbeteren.

Zorg voor Beter in cijfers en hoogtepunten

Steeds meer zorgmedewerkers gebruiken de informatie op Zorg voor Beter. In 2019 trok Zorg voor Beter 2.859.740 bezoeken ofwel gemiddeld 240.000 bezoekers per maand. Maar liefst een stijging van 46% ten opzichte van het jaar daarvoor. Het groeiende aantal bezoekers en veel interactie laten zien dat Zorg voor Beter een bruisend platform is. Wie zijn de bezoekers van Zorg voor Beter? Welke informatie gebruiken ze het meest? En wat doen ze met deze informatie? Lees het in deze infographic.

Bezoekers geven Zorg voor Beter een 8,5

Het kennisplein Zorg voor Beter wordt door bezoekers goed gewaardeerd. In een gebruikersonderzoek dat in december 2018 door 1.800 mensen werd ingevuld was de gemiddelde waardering een 8,5! Lees het nieuwsbericht: bezoekers geven Zorg voor Beter een 8,5 (feb. 2019) 

Tips om info Zorg voor Beter toe te passen in je werk

In 2021 deed stagiaire Suzan van de Rijt een onderzoek naar de toepasbaarheid van Zorg voor Beter. Zij heeft in kaart gebracht hoe verpleegkundigen en verzorgenden de kennis van Zorg voor Beter in hun werk toepassen en hoe zij de toepasbaarheid van de website ervaren. 

Video: Kennismarkt Zorg voor Beter

Op de bruisende Kennismarkt van Zorg voor Beter deelden zorgmedewerkers hun ervaringen uit de praktijk. Dit filmpje (2 min.) geeft een impressie van deze kennismarkt. 

http://vimeo.com/144756125

Voor en door de praktijk

Banner Zorgvoorbeter.nl, 200 x 200De afgelopen jaren hebben zorgorganisaties in de langdurende zorg hard gewerkt aan kwaliteitsverbetering op allerlei thema’s, zoals dementie, medicatieveiligheid en het verminderen van vrijheidsbeperkende maatregelen. In de werkplaatsen van Zorg voor Beter worden nieuwe instrumenten ontwikkeld. Al deze kennis is op het kennisplein Zorg voor Beter te vinden, zodat anderen hier weer gebruik van kunnen maken.

Artikel 'Nooit meer verdwalen op internet: kennispleinen bundelen betrouwbare informatie' in Mediator (aug 2014), magazine van ZonMw.

Privacy en cookies

Lees meer over het privacy- en cookiebeleid op onze website.

Toegankelijkheidsverklaring

Zorg voor Beter streeft ernaar volledig te voldoen aan de overheidsstandaard toegankelijkheid WCAG 2.1, op AA-niveau. Hiermee worden onze websites gebruiksvriendelijker en beter toegankelijk voor iedereen.

Lees de volledige toegankelijkheidsverklaring

Programma Zorg voor Beter

Het kennisplein Zorg voor Beter is sinds juni 2012 online. Het Kennisplein komt voort uit het Programma Zorg voor Beter, een tijdelijk stimuleringsprogramma waarbinnen zorginstellingen tussen 2005 en 2011 bijna 300 verbetertrajecten voor de langdurende zorg uitvoerden. Organisaties konden binnen dit programma ook subsidie krijgen. Het programma was een initiatief van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), onder regie van ZonMw. Het kennisplein Zorg voor Beter maakt de kennis die binnen deze verbetertrajecten is ontwikkeld toegankelijk voor andere zorgorganisaties.

Voor wie?

Het kennisplein is er voor iedereen die werkzaam is in de ouderenzorg: zorgprofessionals, opleiders en bestuurders.

Initiatiefnemers

De initiatiefnemers van het kennisplein Zorg voor Beter zijn ActiZ, Zorgthuisnl, Vilans, V&VN en ZonMw:

ActiZ

ActiZ is een ondernemende branchevereniging die meer dan 400 lidorganisaties faciliteert om een gezonde onderneming te kunnen exploiteren die hoogwaardige zorg en ondersteuning biedt. ActiZ is actief op de zorgterreinen: ouderen, chronisch zieken, kraam en jeugdgezondheid. Website ActiZ

Zorgthuisnl

Logo zorgthuisnlZorgthuisnl is een branchevereniging die zich sterk maakt voor de keuzevrijheid van de cliënt en dat de zorg zo veel mogelijk aansluit bij de eigen regie van de cliënt. Website Zorgthuisnl

Vilans

VilansVilans is de landelijke kennisorganisatie voor langdurende zorg. Samen met mensen in de praktijk ontwikkelt Vilans vernieuwende en praktijkgerichte kennis voor langdurende zorg (ouderenzorg, chronisch zieken en gehandicapten). Website Vilans

V&VN

V&VN, beroepvereniging verzorgenden en verpleegkundigenV&VN, beroepsvereniging van zorgprofessionals, is sinds maart 2014 partner van het kennisplein Zorg voor Beter. Website V&VN

ZonMw

ZonMw financiert gezondheidsonderzoek én stimuleert het gebruik van de ontwikkelde kennis - om daarmee de zorg en gezondheid te verbeteren. ZonMw voerde de regie over het programma Zorg voor Beter waaruit het kennisplein is voortgekomen. Website ZonMw