Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Zelfredzaamheid

Poll: zelfredzaamheid stimuleren bij dementie 16/09/2021

Zelfredzaamheid is het vermogen van mensen om zichzelf te redden met zo min mogelijk professionele ondersteuning en zorg. Ook voor mensen met dementie is het belangrijk om de zelfredzaamheid te blijven stimuleren.

Het verbeteren van zelfredzaamheid heeft een positief effect aan twee kanten. Voor zowel de cliënt als de zorg en maatschappij. De meeste mensen met dementie willen zo lang mogelijk thuisblijven met behoud van kwaliteit van leven en meedoen in de samenleving. Over het algemeen kan dat ook, met een aanpassing of met ondersteuning.

In de maatschappij en in de zorg wordt het bevorderen van zelfredzaamheid steeds belangrijker. Door behoud en/of versterking van zelfredzaamheid kan zorg of intensivering van zorg worden voorkomen of uitgesteld. 

Vul de poll in

We zijn benieuwd wat voor jou de belangrijkste reden is om zelfredzaamheid te blijven stimuleren bij mensen met dementie. Vul de poll in en geef antwoord op de vraag:

Zelfredzaamheid stimuleren bij mensen met dementie Wat is voor jou de belangrijkste reden om de zelfredzaamheid van mensen met dementie te blijven stimuleren?

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.Reacties

Miranda Hetterscheid 3/10/2021

Eigenlijk zijn alle punten aan de orde.
Ik probeer dat tenminste allemaal mee te nemen in de begeleiding. Wat je niet meer doet raakt je kwijt aan vaardigheden. Al ontkom je er natuurlijk niet aan dat dat uiteindelijk wel gebeurd.
Het gaat erom hoe ga je met dit verlies om. DAT is het punt denk ik. Niet iedere partner zoon dochter of ouder is in staat dit anders te gaan benaderen.


Bernadette 22/9/2021

Anders: het houdt het brein gezond(er) omdat het letterlijk getraind en uitgedaagd blijft waardoor alles wat hierboven staat mogelijk wordt gemaakt/blijft. Ook werkt actief blijven (dus ook zelf dingen doen) preventief tegen bv angst en depressie.