Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Kennisbundel Zelfmanagementondersteuning

Voor mbo- en hbo-docenten en (toekomstige) zorgprofessionals is de nieuwe kennisbundel zelfmanagementondersteuning gemaakt. De kennisbundel staat vol met actuele kennis en leermiddelen. De kennisbundel bevat nieuwe films, animaties en veel bruikbare opdrachten voor onderwijs en praktijk.

De kennisbundel is gebaseerd op het boek 'Verpleegkundige ondersteuning bij zelfmanagement en eigen regie'. Bij het boek zijn kennisclips verschenen die ingaan op de hoofdstukken uit het boek. Hogeschool Rotterdam ontwikkelde de kennisbundel in samenwerking met Vilans. De bundel is financieel mogelijk gemaakt door ZonMw.

Wat staat er in de kennisbundel?

De kennisbundel maakt duidelijk wat zelfmanagementondersteuning van mensen met diverse chronische gezondheidsproblemen inhoudt en welke kennis, houding en vaardigheden (aankomende) zorgverleners daarvoor nodig hebben. De nadruk ligt op hoe je als zorgverlener ondersteuning van zelfmanagement en eigen regie in de praktijk brengt. Docenten van een hbo-mbo-opleiding kunnen de inhoud direct gebruiken in hun lessen. De inhoud is een bewerking van het leerboek ‘Verpleegkundige ondersteuning bij zelfmanagement en eigen regie’ (BSL).

Tijdens de ontwikkeling van de kennisbundel is samengewerkt met experts op het gebied van zelfmanagement en zelfredzaamheid, docenten van verschillende mbo- en hbo-scholen, lectoren van het Platform Zelfmanagement, en vertegenwoordigers van Vilans, VKI, Vitale Delta en V&VN.

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.