Hoe verleen je palliatieve zorg?
Gepubliceerd op: 30-11-2020
In je werk heb je waarschijnlijk al met palliatieve zorg te maken, maar ben je je hier niet per se van bewust. Het verlenen van zorg aan cliënten met dementie is bijvoorbeeld ook palliatieve zorg; er is namelijk geen behandeling voor dementie. Vaak wordt er geen verbinding gemaakttussen chronische ziekten en palliatieve zorg.
Zorghandelingen bij palliatieve zorg
Het verlenen van palliatieve zorg is wat betreft zorghandelingen niet anders. De wijze waarop je iemand helpt bij de algemene dagelijkse levensverrichtingen (ADL) of de manier van toedienen van medicatie blijft hetzelfde.
Wat anders is, is de manier waarop de zorg voor de cliënt benaderd wordt. Palliatieve zorg is een benadering die de kwaliteit van leven van cliënten en naasten verbetert door het voorkomen en verlichten van het lijden. Dit door vroegtijdige signalering en zorgvuldige beoordeling van behandeling van pijn en andere symptomen van lichamelijke, psychosociale en spirituele aard (volgens de definitie die je vindt op de website van WHO).
Palliatieve zorg gaat dus verder dan alleen lichamelijke verzorging. Ze gaat onder andere ook over de gevoelens en gedachten van de cliënt en de zorg van zijn naasten voor het behoud of de verbetering van de kwaliteit van leven.
Welke zorgbehoeften cliënten en naasten specifiek in de palliatieve fase hebben, kun je lezen bij Behoefte van cliënt in dit thema.
Start van palliatieve zorg
Het moment waarop palliatieve zorg start is vaak lastig te bepalen. Dit kan zijn vanaf het moment dat duidelijk wordt dat iemand niet meer kan genezen.
Een andere manier om dit moment te bepalen is met de zogenoemde ‘surprise question’. Dit is het moment waarop het de zorgverleners niet zou verbazen als de cliënt binnen een jaar overlijdt. Dit markeert de start van de palliatieve zorg. Lees ook over de vier fasen van palliatieve zorg op deze website.
Specifieke aspecten
Er zijn verschillende specifieke aspecten aan palliatieve zorg. Zo vind je op Zorg voor Beter:
- multidisciplinaire benadering
- afspraken maken en gezamenlijke besluitvorming
- communicatie
- omgaan met symptomen
- zorg voor naasten
In de zorg is ‘kwaliteit van leven’ opgedeeld in vier leefdomeinen; lees meer hierover bij Zorgleefplan op deze website.