Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Betere palliatieve zorg voor patiënten met beperkte gezondheidsvaardigheden

Gepubliceerd op: 11-10-2022

Wist je dat bijna 25% van de Nederlanders moeite heeft met het vinden, begrijpen en toepassen van informatie over gezondheid? Om deze mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden (BGV) mee te laten beslissen over zorg in de palliatieve fase hebben zorgverleners goede communicatieve vaardigheden nodig.

Zorgverleners in de 2e lijn vinden het lastig om beperkte gezondheidsvaardigheden bij een deel van hun patiënten vast te stellen. Er is hierdoor vaak (te) weinig inzicht in de wensen en behoeften van deze patiënten. Ook sluit de communicatie vaak niet voldoende aan. Gevolg: patiënten beslissen te weinig mee over de palliatieve zorg die ze krijgen. Terwijl juist die zorg het laatste stukje van hun leven kan verbeteren.

Onderzoek Goed Begrepen

Om dit te veranderen startte het onderzoek Goed Begrepen. Zorgprofessionals gingen in 4 ziekenhuizen aan de slag met hun communicatieve vaardigheden. In het onderzoek werden zorgverleners geïnterviewd over hun ervaringen en behoeftes op het vlak van omgaan met mensen met BGV. Ook werden er video- en audio- opnames gemaakt van gesprekken in de spreekkamer.

Uit de observaties bleek dat zorgprofessionals vaak te veel informatie gaven en dit ingewikkeld brachten. Ook was de communicatie te sturend, bijvoorbeeld door het wel of niet vertellen van bepaalde informatie. Het tonen van meer empathie was ook een verbeterpunt.  

Van e-learning tot informatiekaarten

Op basis van de uitkomsten van het onderzoek werden verschillende hulpmiddelen ontwikkeld. Deze moeten ervoor zorgen dat de communicatie van de zorgprofessionals beter aansluit op de wensen en behoeften van patiënten met BGV. Zo is er een e-learning gemaakt met virtuele patiënten waarmee zorgverleners gesprekken kunnen oefenen. Ook zijn er informatiekaarten gemaakt die zorgverleners kunnen gebruiken tijdens het uitleg geven, bijvoorbeeld over het verschil tussen palliatieve sedatie en euthanasie.

Meer weten?

Lees het volledige artikel over betere palliatieve zorg voor patiënten met BGV op de website van ZonMw. Lees verder.