Naar hoofdinhoud Naar footer

Aandacht voor de laatste fase van terminale cliënten

Terminale cliëntenhebben behoefte aan nabije zorg. Als het contact met naasten goed is, kan dit nog lang een bron van voldoening en zinvolle tijdsinvulling en afronding van het leven zijn. Hoe draag je bij aan een goede laatste tijd van cliënten?

De laatste fase van terminale cliënten 

Voor terminale cliënten is het realiteit dat zij niet lang meer zullen leven. Ze zitten in de laatste fase. Vaak is er een heftig ziekteproces. Ze hebben minder energie en doen vaak weinig eigen activiteiten. Sommige cliënten lezen af en toe wat en ontvangen bezoek, maar op zo’n manier dat dit niet teveel vermoeit. Cliënten hebben vooral behoefte aan beschikbaarheid van naasten, nabije (professionele) zorg met aandacht voor lichamelijke, maar ook emotionele en existentiële aspecten.

Kwaliteit van leven centraal

Palliatieve zorg is erop gericht om mensen in de laatste levensfase te voorzien van palliatie (verlichting), waarbij de kwaliteit van leven centraal staat. Palliatieve zorg is complex, omdat er sprake is van verandering en behoeften op lichamelijke, psychologische, sociale en spirituele dimensies. De manier waarop je ‘zorgt’ bij deze cliënten is belangrijk. De beleving van je cliënt kan existentiële aspecten hebben, omdat het levenseinde in zicht is.

Contact met naasten heel belangrijk

Het komt voor dat cliënten in deze fase behoefte hebben om de balans op te maken of iets willen ‘afmaken’ of meemaken. Op tijd, voordat het niet meer mogelijk is. Op een gegeven moment komt de vraag wat het leven nog de moeite waard maakt. Als het contact met naasten goed is, kan dit nog lang een bron van voldoening en zinvolle tijdsinvulling en afronding van het leven zijn. Als er geen goede contacten meer zijn, kan er verlangen komen om het leven te laten stoppen, omdat het leven als steeds zinlozer en ondraaglijker wordt ervaren.

Agenda

Er zijn geen agenda-items gevonden

Stel je vraag aan:

Deel deze pagina via: