Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn
Palliatieve Zorg

Netwerken palliatieve zorg

Een team dat bestaat uit verschillende disciplines verleent meestal de palliatieve zorg. Ook vrijwilligers of naasten kunnen zorg verlenen aan een cliënt in de palliatieve fase.


Stichting Fibula, de landelijke organisatie van de regionale Netwerken Palliatieve Zorg, maakte een mooie infographic. Op een heldere manier toont het de structuur van samenwerking en de financiering op verschillende niveaus: lokaal, regionaal, bovenregionaal en landelijk.

Samenwerken op cliëntniveau

afbeelding van poppetjes in een netwerkHet is belangrijk dat de zorg van al deze betrokkenen op elkaar is afgestemd en dat zij met elkaar samenwerken op cliëntniveau. Meer informatie over netwerken palliatieve zorg vind je op netwerkpalliatievezorg.nl

Palliatief netwerk

Op organisatieniveau kun je je als zorgaanbieder of zorgverlener aansluiten bij een palliatief netwerk. Bij een palliatief netwerk zijn verschillende zorgaanbieders aangesloten die samenwerkingsverbanden met elkaar aan kunnen gaan. Doel is om de zorg voor mensen in de laatste levensfase zo goed mogelijk te organiseren. Bijvoorbeeld door te zorgen dat er voldoende (gevarieerd) zorgaanbod is, of door het totale zorgaanbod in de regio op elkaar af te stemmen. Op de website van stichting Fibula staan de regionale netwerken. De informatie staat overzichtelijk in een aantal landkaarten en je kunt er adressen vinden in een bepaalde regio.

Landelijk platform voor de netwerken

Stichting Fibula is het platform van netwerken palliatieve zorg in Nederland. Deze stichting wil:

  • een open communicatie bevorderen
  • een gesprekspartner zijn voor externe partijen en hierbij de netwerken vertegenwoordigen

Stichting Fibula is het landelijk aanspreekpunt voor de netwerken palliatieve zorg en landelijke organisaties. Voor meer informatie kijk op de website van stichting Fibula.

Coalitie ‘Van betekenis tot het einde’

Als mensen eerder nadenken over hoe ze willen léven tot het einde, geeft dat rust in de stervensfase. De coalitie ‘Van Betekenis tot het einde’ wil stimuleren dat er meer ruimte en aandacht komt voor het nadenken en praten over het levenseinde.

Bij het levenseinde gaat het ook om levensvragen. Hoe kijk ik terug op mijn leven? Hoe kan ik van betekenis zijn en blijven? Hoe kan ik naar het einde toegroeien? Wat heb ik nodig om mijn leven goed af te sluiten? Ook is het belangrijk dat mensen nadenken over hoe je als naaste en medeburger van betekenis kunt zijn voor anderen rondom het levenseinde. Iedereen die zich in het voorgaande herkent, vanuit een organisatie of persoonlijk, kan zich bij de coalitie aansluiten. De coalitiepartners ondersteunen initiatieven die gericht zijn op diverse doelgroepen. Zij ontwikkelen acties in hun achterban, elk met een eigen insteek. De doelgroepen zijn ouderen, werkers in de zorg, bestuurders, politici en het bredere publiek.

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.