Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Dementie

Test je kennis over de stervensfase bij mensen met dementie 18/05/2021

Het dementietraject bestaat uit vier fasen: de niet-pluis fase, diagnose, leven met dementie en de stervensfase en nazorg. Wat weet je van de stervensfase?  

Test je kennis over de stervensfase bij mensen met dementie met 7 stellingen.

Deel de test met jouw collega's!

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.Reacties

Stephanie Rosenau 30/8/2021

Beste Gonneke,

dank voor je leuke reactie op de quiz. De strekking van deze stelling richt zich inderdaad op de oproep om zo vroeg mogelijk te beginnen met ACP. We laten het even zo staan omdat het in het antwoord wordt toegelicht. Mooie aanvullende tip van jou om bij een opname ook navraag te doen bij de zorgverleners van de thuissituatie over het eventuele reeds gestarte ACP proces ivm de continuiteit!


Marjo 15/7/2021

Zeker goed deze test maar ik vind de vraagstelling soms vreemd, onduidelijk. Daar mag wat mij betreft wel nog eens goed naar gekeken worden.


Gonneke de Haan 6/7/2021

Heel goed initiatief trouwens zo'n testje op jullie site... dan kun je gelijk monitoren op welk gebied er nog scholing gewenst is :-)
En zorgverleners kunnen zelf testen of hun kennis een beetje up to date is en bv. pro-actief in hun eigen organisatie om extra informatie vragen. Leuk om meer van dit soort testjes te verzamelen en dit misschien samen te doen met O2PZ? Erg leerzaam, fijn met die antwoorden/uitleg eronder en de links naar meer info.


Gonneke 6/7/2021

In stelling 6 over ACP staat het woord 'kan' gestart worden. Dat woordje maakt het mijns inziens wat diffuus. Alles kan. Het heeft de voorkeur in een vroeg stadium met ACP te beginnen. Een voorbeeld van een duidelijkere stelling zou zijn: Het is verstandig om bij de opname van een patiënt met dementie gelijk het proces van ACP te starten en navraag te doen bij HA /Specialist/Thuiszorg of zij dit ACP-traject reeds gestart zijn/er al ACP-gegevens bekend zijn.


Stephanie Rosenau 26/5/2021

Beste Gerry ter Haar,

Bedankt voor de oplettendheid! Dit moest inderdaad stervensfase zijn en is nu aangepast.

Met vriendelijke groet,

Stephanie Rosenau
Junior online specialist


Gerry ter Haar 25/5/2021

In stelling 3 staat een fout: zie hieronder, ik denk dat jullie de stervensfase bedoelen of dat het woordje laatste (voor levensfase) ontbreekt

De belangrijkste gezondheidsproblemen in de levensfase hebben te maken met slikstoornissen, eetproblemen en longontsteking.