Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Soort

Handreiking

Organisatie / Uitgever

KNMG

Handreiking 'Tijdig praten over het levenseinde'

Gepubliceerd op: 18-11-2021

Tijdig praten over het levenseinde met uw patiënten is belangrijk. Door op tijd in gesprek te gaan, voorkomt u dat het gesprek over het levenseinde te laat wordt gevoerd. Er is nog genoeg tijd, rust en energie voor de patiënt om na te denken en met u door te praten. Dit kan eventuele angst en onzekerheid verminderen.

Zowel patiënten als dokters vinden doodgaan vaak een moeilijk onderwerp. Maar een tijdig gesprek over verwachtingen en wensen is cruciaal om passende zorg in de laatste levensfase te realiseren. Download de publicatie Tijdig spreken over het levenseinde op de website van de KNMG. Met deze handreiking ga je met de patiënt het gesprek aan over grenzen, wensen en verwachtingen rond het levenseinde.

In december 2021 paste artsenorganisatie KNMG het eigen standpunt over euthanasie bij dementie aan. Met dat aangepaste standpunt krijgen artsen handvatten om 'in complexe situaties' euthanasie te overwegen, bijvoorbeeld in het geval van wilsonbekwame mensen met vergevorderde dementie. De KNMG benadrukt dat er in het geval van euthanasie bij wilsonbekwame mensen met vergevorderde dementie wel altijd een schriftelijk euthanasieverzoek moet zijn, opgesteld door de patiënt toen hij of zij nog wilsbekwaam was.