Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn
Palliatieve Zorg

Bijscholing en cursussen

Het verlenen van effectieve en goede palliatieve zorg vraagt specifieke expertise. De basisopleiding biedt deze kennis vaak niet of onvoldoende aan. Aanvullende deskundigheidsbevordering helpt medewerkers om goed om te gaan en beter in te spelen op de zorgvraag van de cliënt in de palliatieve fase.

Een dergelijke scholing kan zijn:
A. Gespecialiseerd verzorgende palliatieve zorg
B. Psychosociale aspecten van palliatief terminale zorg
C. Training omgaan met levensvragen
D. Zorgconsulent palliatieve zorg
E. Spirituele zorg

Ga direct naar:

Trainingen
Training: Rouwverwerking en stervensbegeleiding
Basisscholingen COVID-19 en palliatieve zorg
Regionale scholingen
Afdeling V&VN Palliatieve zorg

Trainingen

Enkele aanbieders van cursussen, trainingen en congressen palliatieve zorg:

Terug naar boven

Training: Rouwverwerking en stervensbegeleiding

Hoe ga jij als verpleegkundige of verzorgende om met gevoelens van rouw bij je patiënt of zijn omgeving? En hoe ondersteun je je collega’s? Dit leer je tijdens deze training van de V&VN Academie. Daarnaast is er ruimte om casuïstiek te oefenen en ervaringen te delen.
Training: Rouwverwerking en stervensbegeleiding op de website van de V&VN Academie.

Terug naar boven

Basisscholingen COVID-19 en palliatieve zorg

In coronatijd krijgen veel zorgverleners te maken met ernstig zieke patiënten die, in sommige gevallen, komen te overlijden. Hoe verleen je palliatieve zorg aan de cliënt en zijn naasten? Een laagdrempelige manier om je hierin te verdiepen is de serie korte basisscholingen over corona en palliatieve zorg van het LUMC Expertisecentrum Palliatieve Zorg. De basisscholingen zijn ontwikkeld om zorgprofessionals in korte tijd vertrouwd te maken met palliatieve zorg.

7 scholingen over palliatieve zorg en corona

Deze online scholingen duren ongeveer 12 minuten. Er zijn 7 lessen over verschillende onderwerpen. Voor elke les is een powerpointpresentatie met begeleidende tekst beschikbaar. Ook vind je per les een video die je extra uitleg en verdieping geeft. Bekijk ze hier:

  1. Dyspnoe en hoesten | Powerpoint | Les op YouTube
  2. Angst | Powerpoint | Les op YouTube
  3. Misselijkheid en braken | Powerpoint | Les op YouTube
  4. Markeren en stervensfase | Powerpoint | Les op YouTube
  5. Palliatieve sedatie | Powerpoint | Les op YouTube
  6. Delier | Powerpoint | Les op YouTube
  7. Naasten | Powerpoint | Les op YouTube

De serie is ontwikkeld voor verpleegkundigen, huisartsen, medisch specialisten, specialisten ouderengeneeskunde en zorgverleners in opleiding. Maar de lessen zijn ook bruikbaar voor zorgprofessionals in het verpleeghuis, de thuiszorg of het hospice.

Regionale scholingen

Regionale scholingen staan vaak ook vermeld op de website van het netwerk palliatieve zorg in je eigen (werk)omgeving. Lees meer over en kijk in het overzicht van het netwerk palliatieve zorg bij jou in de buurt. Op de website palliatievezorg.nl staat ook een agenda van bijeenkomsten en workshops.

Terug naar boven

Afdeling V&VN Palliatieve zorg

Een goede kwaliteit van verpleegkundigen en verzorgenden die werkzaam zijn in de palliatieve zorg is van essentieel belang. Verpleegkundigen en verzorgenden hebben vaak te maken met een complexe situatie van de zorgvrager en diens naasten, waar problemen op lichamelijk, psychisch, sociaal en spiritueel vlak elkaar beïnvloeden, en waar verschillende disciplines bij betrokken zijn. Om dit goed te doen is de ontwikkeling en het bezitten van de juiste competenties en vaardigheden noodzakelijk.

De afdeling V&VN Palliatieve zorg wil de deskundigheid bevorderen. Bij deze afdeling, Pal voor Profs, zijn verpleegkundigen en verzorgenden aangesloten die werkzaam zijn in de palliatieve zorg en zo elkaar ontmoeten, kennis en inspiratie ontvangen en delen. Daarnaast vind je bij deze afdeling het beroepsprofiel en competentieprofiel van verpleegkundigen palliatieve zorg.

Je kunt alleen lid worden van de afdeling wanneer je eerst lid wordt van de ‘moederorganisatie’ V&VN. Lees meer over de afdeling V&VN Palliatieve Zorg.

Terug naar boven

Reageer op deze pagina

JOUW REACTIE
Wil je een link invoegen in de tekst? Zet de link tussen vierkante haken: [www.zorgvoorbeter.nl]Reacties

Lia Davelaar 3/2/2020

Beste Nisha, Ik begrijp je vraag niet helemaal goed. Welke cursus bedoel je precies? En wil je weten wat de cursus kost? Of wie de cursus betaalt?


Nisha Ramtahalsing 1/2/2020

Graag wil ik weten wat de cursus palliatieve zorg zal bekostigen.