Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn
Palliatieve Zorg

Bijscholing en cursussen

Het verlenen van effectieve en goede palliatieve zorg vraagt specifieke expertise. De basisopleiding biedt deze kennis vaak niet of onvoldoende aan. Aanvullende deskundigheidsbevordering helpt medewerkers om goed om te gaan en beter in te spelen op de zorgvraag van de cliënt in de palliatieve fase.

Een dergelijke scholing kan zijn:
A. Gespecialiseerd verzorgende palliatieve zorg
B. Psychosociale aspecten van palliatief terminale zorg
C. Training omgaan met levensvragen
D. Zorgconsulent palliatieve zorg
E. Spirituele zorg

Ga direct naar:

Trainingen
Training: praten over levensvragen met het Diamantmodel
Training: Rouwverwerking en stervensbegeleiding
Free learning: omgaan met een overleden cliënt
Basisscholingen COVID-19 en palliatieve zorg
Regionale scholingen
Afdeling V&VN Palliatieve zorg
Training: Meer aandacht voor zingeving bij patiënten in de palliatieve fase

Trainingen

Enkele aanbieders van cursussen, trainingen en congressen palliatieve zorg:

Terug naar boven

Training: praten over levensvragen met het Diamantmodel

Zorgverleners ervaren het soms als een uitdaging om gesprekken over levensvragen te voeren met mensen in de palliatieve fase. Het Diamantmodel is een gespreksmodel dat zorgverleners, patiënten en naasten daarbij helpt. Dit model is in 2022 uitgebreid voor patiënten met beginnende dementie of een migratieachtergrond. Lees dit interview op de website van ZonMw over deze uitbreiding van het Diamantmodel.

  • Je kunt een training volgen om met het Diamant-model te leren werken. De training is gericht op verpleegkundigen, casemanagers dementie en geestelijk verzorgers. Bekijk alle informatie over de training op de website Palliaweb.

Terug naar boven

Training: Rouwverwerking en stervensbegeleiding

Hoe ga jij als verpleegkundige of verzorgende om met gevoelens van rouw bij je patiënt of zijn omgeving? En hoe ondersteun je je collega’s? Dit leer je tijdens deze training van de V&VN Academie. Daarnaast is er ruimte om casuïstiek te oefenen en ervaringen te delen.
Training: Rouwverwerking en stervensbegeleiding op de website van de V&VN Academie.

Terug naar boven

Free learning: omgaan met een overleden cliënt

In de Free Learning: omgaan met een overleden cliënt van LOCOmotion maak je kennis met drie zorgverleners (thuiszorg, ziekenhuis en gehandicaptenzorg) die hun inspirerende verhalen delen in het licht van recente inzichten over het omgaan met de dood en rouw. De Free Learning bestaat in totaal uit 19 vragen en duurt ongeveer 30 minuten. Deze module kan veel losmaken, het gaat immers over een heftig onderwerp. Daarom is het misschien verstandig om de module niet alleen te doen.

Terug naar boven

Basisscholingen COVID-19 en palliatieve zorg

In coronatijd krijgen veel zorgverleners te maken met ernstig zieke patiënten die, in sommige gevallen, komen te overlijden. Hoe verleen je palliatieve zorg aan de cliënt en zijn naasten? Een laagdrempelige manier om je hierin te verdiepen is de serie korte basisscholingen over corona en palliatieve zorg van het LUMC Expertisecentrum Palliatieve Zorg. De basisscholingen zijn ontwikkeld om zorgprofessionals in korte tijd vertrouwd te maken met palliatieve zorg.

7 scholingen over palliatieve zorg en corona

Deze online scholingen duren ongeveer 12 minuten. Er zijn 7 lessen over verschillende onderwerpen. Voor elke les is een powerpointpresentatie met begeleidende tekst beschikbaar. Ook vind je per les een video die je extra uitleg en verdieping geeft. Bekijk ze hier:

  1. Dyspnoe en hoesten | Powerpoint | Les op YouTube
  2. Angst | Powerpoint | Les op YouTube
  3. Misselijkheid en braken | Powerpoint | Les op YouTube
  4. Markeren en stervensfase | Powerpoint | Les op YouTube
  5. Palliatieve sedatie | Powerpoint | Les op YouTube
  6. Delier | Powerpoint | Les op YouTube
  7. Naasten | Powerpoint | Les op YouTube

De serie is ontwikkeld voor verpleegkundigen, huisartsen, medisch specialisten, specialisten ouderengeneeskunde en zorgverleners in opleiding. Maar de lessen zijn ook bruikbaar voor zorgprofessionals in het verpleeghuis, de thuiszorg of het hospice.

Regionale scholingen

Regionale scholingen staan vaak ook vermeld op de website van het netwerk palliatieve zorg in je eigen (werk)omgeving. Lees meer over en kijk in het overzicht van het netwerk palliatieve zorg bij jou in de buurt. Op de website palliatievezorg.nl staat ook een agenda van bijeenkomsten en workshops.

Terug naar boven

Afdeling V&VN Palliatieve zorg

Een goede kwaliteit van verpleegkundigen en verzorgenden die werkzaam zijn in de palliatieve zorg is van essentieel belang. Verpleegkundigen en verzorgenden hebben vaak te maken met een complexe situatie van de zorgvrager en diens naasten, waar problemen op lichamelijk, psychisch, sociaal en spiritueel vlak elkaar beïnvloeden, en waar verschillende disciplines bij betrokken zijn. Om dit goed te doen is de ontwikkeling en het bezitten van de juiste competenties en vaardigheden noodzakelijk.

De afdeling V&VN Palliatieve zorg wil de deskundigheid bevorderen. Bij deze afdeling, Pal voor Profs, zijn verpleegkundigen en verzorgenden aangesloten die werkzaam zijn in de palliatieve zorg en zo elkaar ontmoeten, kennis en inspiratie ontvangen en delen. Daarnaast vind je bij deze afdeling het beroepsprofiel en competentieprofiel van verpleegkundigen palliatieve zorg.

Je kunt alleen lid worden van de afdeling wanneer je eerst lid wordt van de ‘moederorganisatie’ V&VN. Lees meer over de afdeling V&VN Palliatieve Zorg.

Terug naar boven

Training: Meer aandacht voor zingeving bij patiënten in de palliatieve fase

Hoe zorg je dat er tijdig en meer aandacht komt voor zingeving bij patiënten die in de palliatieve fase zitten? Er is nu een training ontwikkeld voor multidisciplinaire teams en hulpmiddelen voor zowel zorgverleners als patiënten om een gesprek hierover voor te bereiden. In dit interview vertellen Yvonne Engels (projectleider en hoogleraar Zingeving in de Gezondheidszorg) en Jolande IJsseldijk (verpleegkundig consulent palliatieve zorg) hier meer over. Ook kun je meer informatie over de training en hulpmiddelen krijgen via de onderstaande linkjes. 

Terug naar boven

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.Reacties

Lia Davelaar 3/2/2020

Beste Nisha, Ik begrijp je vraag niet helemaal goed. Welke cursus bedoel je precies? En wil je weten wat de cursus kost? Of wie de cursus betaalt?


Nisha Ramtahalsing 1/2/2020

Graag wil ik weten wat de cursus palliatieve zorg zal bekostigen.