Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn
Palliatieve Zorg

Wat is palliatieve zorg?

Palliatieve zorg is zorg die gegeven wordt aan cliënten wanneer er geen genezing van een ziekte meer mogelijk is. Dan kun je denken aan kanker, wanneer deze niet meer te genezen is. Maar ook dementie, COPD of hartfalen zijn ziekten waar mensen niet van kunnen genezen. Met deze ziekten kun je nog wel weken, maanden of zelfs jaren leven.

Iemand die niet meer kan genezen kan nog wel een tijd met een ziekte leven. Het doel van palliatieve zorg is om de kwaliteit van leven van deze cliënten te behouden en te verbeteren als dat mogelijk is. Palliatieve zorg gaat over lichamelijke, sociale, psychische en spirituele behoeften van cliënten. Ook het ondersteunen van naasten is een belangrijk onderdeel van palliatieve zorg.

Voorbeeld:

Meneer Van Vliet krijgt te horen dat hij dementie heeft. Hiervan kan hij niet genezen, er zijn namelijk geen behandelingen voor. Iemand leeft gemiddeld 6 tot 8 jaar met dementie. In die periode zal meneer Van Vliet lichamelijk, psychisch en sociaal achteruitgaan. In die tijd sluit de zorg aan bij wat hij nodig heeft en is erop gericht dat hij zich zo gelukkig mogelijk voelt.

Aspecten van palliatieve zorg 

Belangrijke onderwerpen die te maken hebben met palliatieve zorg zijn:

  • Kwaliteit van leven van de cliënt. Daar vallen de wensen en behoeften van de cliënt en naasten onder.
  • De omgang met symptomen (symptoommanagement).
  • Afspraken maken en gezamenlijke besluitvorming.
  • De wensen, ideeën en beslissingen van de cliënt (autonomie van de cliënt/ vrijheid van de cliënt om zelf beslissingen te nemen).
  • Verschillende zorgverleners die met elkaar samenwerken verlenen de zorg (integrale en multidimensionele benadering).
  • De zorg is ook gericht op de naasten. Voor de omgeving van de cliënt is het vaak ingrijpend wanneer hun dierbare ziek is en niet meer beter kan worden.
  • Proberen van te voren te bedenken welke klachten en problemen in de nabije toekomst kunnen gaan spelen.

Kijk ook bij het op Zorg voor Beter.

Verschil tussen palliatieve zorg en terminale zorg

In de ouderenzorg is vaker sprake van palliatieve zorg dan gedacht wordt. Bij palliatieve zorg denken we ook vaak aan terminale zorg. Beide zorgvormen worden geboden aan diegenen die niet meer kunnen genezen van hun ziekte en daaraan zullen overlijden. Het verschil is dat palliatieve zorg jaren kan duren, terwijl we pas van terminale zorg spreken wanneer het overlijden op korte termijn (3 maanden of minder) wordt verwacht. Palliatieve zorg richt zich op een zo goed mogelijke kwaliteit van leven. Hoe lang dit duurt verschilt per cliënt. Terminale zorg richt zich op een goede kwaliteit van sterven. Palliatieve zorg is iets anders dan palliatieve sedatie. Lees over  op dit kennisplein.

Meer weten

  • Relevante en actuele informatie staat op de website van Palliaweb, voor iedereen die in of voor palliatieve zorgverlening werkt.
  • Relevante en actuele kerncijfers over palliatieve zorg vind je op de website van Palliaweb. 
  • Bekijk nieuws, informatie en lotgenotencontact voor mensen die ongeneeslijk ziek zijn en hun naasten op de website www.overpalliatievezorg.nl. Op deze website kun je ook tips, ervaringen van anderen en links naar websites voor hulp vinden.

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.Reacties

Annemieke Koning 28/9/2022

Beste heer Robbe Wuyts. U heeft een reactie geplaatst op onze website, deze is bestemd voor Hans schrijft u in uw reactie. Echter deze Hans heeft dit in 2017 geplaatst, de kans is heel groot dat hij dit niet leest.
Onze vraag is dan ook: Wilt u dat uw privé mailadres op deze wijze via onze website en daarmee via Google te vinden is? Wij kunnen als u dit wenst de reactie verwijderen. Ik hoor dat graag van u.

Misschien kunt u in contact komen met lotgenoten via https://www.overpalliatievezorg.nl Op deze website kunt u ook tips, ervaringen van anderen en links naar websites voor hulp vinden.
Ik wens u veel sterkte voor u en uw naasten.

Met vriendelijke groet,
Annemieke Koning
Infolijn Zorg voor Beter kennisplein VVT


Robbe Wuyts 26/9/2022

Hey Hans,
Ik ben ook op dezelfde zoektocht voor mijn dochter die ongeneselijk ziek is! Contacteer me aub op volgend adres: Robbe.Wuyts@gmail.com
Met Vriendelijke Groet,
Robbe Wuyts


Hans Wolthers 17/1/2017

Wat ik op deze site vind, komt erg overeen met wat er te lezen valt op vele andere sites. Daar is natuurlijk niets mis mee, alleen lijkt mijn zoektocht steeds bizarder te worden. Die is, grofweg, uitbehandeld, maar waarschijnlijk nog jaren te leven. Volgens de definitie valt dit niet onder de palliatieve zorg, maar ook niet (meer ) onder de curatieve zorg. Ik krijg ook steeds meer de indruk dat artsen eigenlijk niet goed raad weten met deze groep patiënten.
Een voorbeeld: een mevrouw van 37 jaar lijdt door diverse aandoeningen voortdurend pijn. Daarvoor is haar in de loop van ongeveer 20 jaar morfine voorgeschreven tot een dagdosis van 380 mg. Haar vastgestelde aandoeningen vormen opgesomd een lijst van ruim een A4-tje. Pijn is voor zowel curatieve als palliatieve zorg een hot item. Bestaat er een betere manier om hiermee om te gaan dan afbouw van de morfine, zelfs langzaam, zonder vervangende pijnbehandeling?
Het gaat me niet uitsluitend om deze ene kwestie. Ik ben met meer mensen in contact geweest, bij wie de vraag speelt: "uitbehandeld, hoe nu verder?"
Met vriendelijke groet,
Hans Wolthers