Naar hoofdinhoud Naar footer

Digitale zorgDerde generatie domotica

Mensen met gevorderde dementie op een psychogeriatrische (PG)-afdeling komen vaak uit bed en dwalen vaak op de gang. Met toezichthoudende zorgdomotica van de derde generatie monitoren zorgmedewerkers de bewegingen van bewoners in een verpleeghuis. Deze derde generatie kan naast monitoren ook leefpatronen van de bewoners analyseren en interpreteren.

Wat is derde generatie domotica?

Mensen met gevorderde dementie hebben vaak een verstoord slaap-waakritme. De belangrijkste functies van domotica in de nachtzorg zijn het monitoren van:

 • Uit bed gaan en weer terug in bed.
 • Verlaten van de kamer.
 • Dwalen door de gang. 
 • Langdurige inactiviteit. 

Met zorgdomotica is het mogelijk om bewoners op afstand in de gaten te houden. Dit geeft zowel de bewoner als zorgmedewerkers een gerust en veilig gevoel.   

Derde generatie zorgdomotica

In de afgelopen jaren is de techniek van zorgdomotica sterk verbeterd. De mogelijkheden worden steeds geavanceerder. De derde generatie monitort niet alleen bewegingen, maar analyseert en interpreteert ook de leefpatronen van de bewoners. De meest voorkomende vorm van derde generatie zorgdomotica is netwerk van een aantal sensoren die op verschillende plekken in het appartement zijn bevestigd, waaronder een specifieke sensor onder de matras. Deze volgen de activiteiten van de cliënt. Eventuele veranderingen hierin worden op die manier snel waargenomen.

Een andere vorm is een (enkele) camera, ook wel een optische sensor genoemd, met software die de beelden interpreteert.  

Invulling van voorgaande generaties domotica:

 • Eerste generatie: een enkelvoudige sensor bij het bed (bedpaal) of een enkel magneetcontact op de kamerdeur.  
 • Tweede generatie: een camera in de kamer zodat zorgmedewerkers op vaste tijden een virtuele nachtelijke ronde kunnen doen. 

Voordelen derde generatie:

 • Het analyseren en interpreteren van de leefpatronen biedt op de langere termijn inzicht aan verpleegkundigen (zorgcoördinatoren) of er aanpassingen nodig zijn in de zorg. 
 • De derde generatie zorgdomotica is een stuk betrouwbaarheid. Het geeft minder loze meldingen dan de oudere technologie, bijvoorbeeld de bedpalen uit de eerste generatie. 

De derde generatie domotica maakt deel uit van de inrichting van de digitale transformatie in verpleeghuizen. 

Doelgroepen  

Zorgdomotica is geschikt voor: 

 • Cliënten die verblijven op een PG-afdeling in een verpleeghuis.
 • Cliënten met PG-problematiek op een somatische afdeling.
 • Bewoners van kleinschalig groepswonen voor mensen met dementie binnen bijvoorbeeld een wonzorgcentrum.

Mensen met somatische zorgvragen 

Voor sommige bewoners met complexe somatische zorgvragen is deze vorm van monitoring ook van toegevoegde waarde. Het kan hen een gerust gevoel geven dat iemand op ze let zonder te storen. Met name tijdens de nacht, maar ook als de cliënt veel op de kamer verblijft of bedlegerig is.

Leefstijlmonitoring 

Voor mensen met dementie die nog thuis wonen, of zelfstandig in een geclusterde woonvorm voor ouderen, is de technologie leefstijlmonitoring meer geschikt. Deze technologie is vergelijkbaar met de derde generatie zorgdomotica, maar heeft andere accenten.  

Gebruik en gebruiksgemak

Het kost soms even tijd, maar over het algemeen hebben zorgmedewerkers na een poosje vertrouwen in het systeem. Voor gebruik wordt van iedere cliënt een profiel gemaakt. Verpleegkundigen stellen zelf in welke melding aan of uit moet staan, en of het systeem bij een bepaalde melding een tijdsvertraging moet toepassen. Bijvoorbeeld: pas een melding geven als de cliënt niet binnen 15 minuten terug in bed is. Het is van groot belang dat het profiel ook wordt meegenomen in het zorgplan van de cliënt. 

Digitale vaardigheden

De meeste verpleegkundigen hebben geen moeite met het instellen van de profielen. Het vraagt wel enige digitale vaardigheden, dus soms kan extra training nodig zijn. De bewoners zelf hebben weinig te maken met deze technologie.  

Wat kan beter? 

Er treden af en toe storingen op, maar goede wifi-kwaliteit en een back-up via het mobiele 4G netwerk kan dit verminderen. 

Wet zorg en dwang (Wzd) 

Derde generatie zorgdomotica wordt meestal toegepast bij mensen met dementie. De Wzd is dan van toepassing. 

Medisch hulpmiddel, ja of nee? 

Door de belangrijkste leveranciers wordt deze technologie niet met een medisch doel op de markt gebracht. Het is daarom geen medisch hulpmiddel. Hierdoor mogen de grafieken die het systeem maakt niet gebruikt worden door een medicus, zoals een specialist ouderengeneeskunde of een huisarts. Een paramedicus, waaronder een psycholoog, mag dit wel. 

Agenda

Er zijn geen agenda-items gevonden