Naar hoofdinhoud Naar footer

Digitale zorgVoorbeelden van zorgtechnologie

Bekijk voorbeelden van zorgtechnologieën die worden toegepast in de verpleeghuiszorg en wijkzorg. We onderscheiden de technologische toepassingen in drie categorieën: 

  1. Onderdeel van het zorgproces
  2. Belevingsgerichte technologie
  3. Thuiswonende mensen met dementie

1. Onderdeel van het zorgproces

Zorgtechnologie kan bijdragen aan het werkplezier van medewerkers in de zorg. Zeker wanneer gebruik wordt gemaakt van technologieën die ondersteunen in het werkproces en zorgen voor vermindering van (het ervaren van) werkdruk. Het is vooral tijdsbesparing die de werkdruk verlaagt. Dankzij zorgtechnologieën kunnen zorgmedewerkers aan meer cliënten zorg verlenen. Daarnaast draagt zorgtechnologie bij aan de kwaliteit van leven van de cliënten en een betere kwaliteit van zorg door de zorgmedewerkers.

Een voorbeeld hiervan is beeldzorg:

Tijdsbesparing door zorgtechnologie

Dat tijdsbesparing de werkdruk vermindert, werd aangetoond in het onderzoek 'Tijdbesparende zorgtechnologieën in de ouderenzorg' (pdf, 2021) door Significant en Vilans, in opdracht van het ministerie van VWS. Dit bleek met name van 13 zorgtechnologieën.

2. Belevingsgerichte technologie

Binnenkort vind je op deze pagina een overzicht van belevingsgerichte zorgtechnologieën.

3. Thuiswonende mensen met dementie

Technologie kan helpen om het leven voor mensen thuis met dementie (en voor hun omgeving) aangenamer te maken. Denk bijvoorbeeld aan apps, beeldbellen, alarmeringssystemen of medicijndispensers met controle op afstand. De afgelopen jaren heeft een exponentiële groei in technologische ontwikkelingen plaatsgevonden. Er is veel mogelijk, maar er staat ook nog veel in de kinderschoenen.

Een voorbeeld hiervan is leefstijlmonitoring: