Naar hoofdinhoud Naar footer

Digitale zorgBeeldtechnologie voor wondzorg

In de app Beeldtechnologie voor wondzorg uploaden zorgprofessionals foto’s van een wond naar een beveiligde digitale omgeving. Zo kunnen ze de foto's snel delen met het zorgteam, de artsen en de cliënten zelf. Dit zorgt voor een makkelijke communicatie over de diagnose, een beter verloop van de behandeling en genezing van de wond.

Wat is beeldtechnologie voor wondzorg?

Beeldtechnologie voor wondzorg is een app voor een smartphone, tablet of laptop. Met de app kan een zorgprofessional foto’s van een wond uploaden naar en bewaren in een beveiligde omgeving, en eenvoudig delen met de betrokkenen.  

Het grote voordeel is dat meerdere zorgverleners een complexe wond centraal behandelen en het verloop van de behandeling en genezing gemakkelijk aan elkaar en de cliënt kunnen laten zien.  

Andere wondzorgapps richten zich puur op ondersteuning bij de diagnose en weer andere apps alleen op de samenwerking rondom de wondzorg binnen organisaties. Met app beeldtechnologie voor wondzorg is beide mogelijk.

De zorgtechnologie smart glass kan ook helpen bij de wondzorg.

Contactloze metingen

Tijdens de standaard wondbeoordelingen wordt de temperatuur niet altijd gemeten, terwijl een stijging van de temperatuur een teken van infectie is. Daarnaast wordt de grootte van een wond vaak opgemeten met een liniaal. Dit is onnauwkeurig en minder cliëntvriendelijk. Door een aparte camera op een tablet te klikken waar de app beeldtechnologie voor wondzorg op staat, is het mogelijk een meting te doen van de wondoppervlakte, de kleur van de wond en de temperatuur rondom de wond, zonder de wond aan te raken. 

Doelgroepen   

De app is geschikt voor cliënten met diepe en complexe wonden, zoals door decubitus, diabetische voet, skin tears (huidscheuring) en oncologische wonden. Digitale wondzorg wordt zowel in de thuiszorg als in het verpleeghuis gebruikt.   

Gebruik en gebruiksgemak

Zorgprofessionals die beeldtechnologie voor wondzorg gebruiken vinden het prettig om mee te werken. Minimale veranderingen die je op het oog niet ziet, zijn dankzij de app wel zichtbaar. Voor een goede beoordeling door de zorgmedewerkers op afstand is het belangrijk dat de foto’s en gegevens van goede kwaliteit zijn. Dit vraagt wel wat oefening. 

De cliënten krijgen meer vertrouwen in de genezing van de wond omdat ze makkelijk mee kunnen kijken tijdens de behandeling. 

Wat kan beter? 

  • Om de wond goed in beeld te krijgen, is er voldoende licht nodig. Is dit niet het geval, dan kan alleen op een tablet een externe lamp worden aangesloten.
  • Om de wond te kunnen beoordelen is een goede kwaliteit beeldscherm belangrijk. Zeker bij het gebruik van een smart glass moet hier rekening mee worden gehouden.  
  • Nog niet alle wondzorgapplicaties hebben een koppeling met het ECD.  

Wet zorg en dwang (Wzd)

Als het wordt toegepast bij een persoon met dementie is de Wzd niet van toepassing omdat er geen sprake is van het uitoefenen van toezicht op de cliënt.  

Medisch hulpmiddel, ja of nee?   

Producten zoals Beeldtechnologie voor wondzorg zijn waarschijnlijk een medisch hulpmiddel, in de zin van de Medical Device Regulation. Met name het toepassen van een camera bij het meten van diverse aspecten van een wond.  Deze producten moeten daarom een zwaardere CE-certificering hebben. 

Agenda

Er zijn geen agenda-items gevonden