Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Vragen over medicatieveiligheid

Weet jij een antwoord op een vraag? Klik op de vraag en help je collega’s verder!
Medicatieveiligheid
Medicatieveiligheid > Mag je fentanylpleister doorknippen?
View modes: 
User avatar
Guest
Marianne - 20-2-2023 11:40:27
   
Mag je fentanylpleister doorknippen?
Een huisarts heeft opdracht gegeven een bewoner een halve fentanylpleister te geven. Hiervoor moet een fentanylpleister worden doorgeknipt. De meningen op de werkvloer zijn verdeeld of dit nu wel of niet mag. Want gaat zo de werking niet (voor een gedeelte) verloren?

User avatar
Guest
Antoinette Bolscher - 20-2-2023 13:11:18
 
Was this post helpful?   Yes | No
RE:Mag je fentanylpleister doorknippen?
Dag Marianne,
Een fentanylpleister doorknippen heeft om meerdere redenen niet de voorkeur. De dosering is dan niet meer nauwkeurig, en wat doe je met de andere helft?
Het is echter aan de arts om een medicijn (met dosis) voor te schrijven en aan de apotheker om dit goed te keuren en op de toedienlijst op te nemen. Dus als dit zo op de toedienlijst staat, is dit door de verantwoordelijke voorschrijver en apotheker geaccordeerd. Je kunt zeker wel signaleren en aangeven aan arts en/of apotheker dat dit problemen geeft bij het aanbrengen van de pleister; mogelijk kunnen zij in overleg komen tot een ander middel / andere dosis / ander voorschrift. Ik zou dus adviseren om over je vraag contact op te nemen met arts en / of apotheker om dit te bespreken. Als er een reden is voor de arts en apotheker om dit toch zo voor te schrijven, dan is het belangrijk dat je als zorgmedewerker weet wat de reden daarvan is en dus waarom je de pleister moet knippen.
Antoinette Bolscher
Expert medicatieveiligheid Zorgvoorbeter / ActiZ

User avatar
Guest
Bas van Hagen-Apotheek Delden - 20-2-2023 14:48:44
 
Was this post helpful?   Yes | No
RE:Mag je fentanylpleister doorknippen?
Overleg met de betreffende apotheek om een passende sterkte te kiezen waarvoor je niet hoeft te knippen. Alle kwesties met geneesmiddelen en hulpmiddelen altijd in overtreden met de apotheek. Zij zijn de geneesmiddelendeskundige.