Naar hoofdinhoud Naar footer

Mantelzorger: 3 verschillende rollen

In de Veilige principes is de rol van cliënt en/of mantelzorger ook beschreven. De mantelzorger kan op verschillende wijzen zijn betrokken in het medicatieproces. Op deze pagina leggen we de drie mogelijke rollen uit.

Rol 1: samenwerkende rol

Werk bijvoorbeeld voor een dubbele controle van losse, risicovolle medicatie samen met de mantelzorger. De mantelzorger moet in staat zijn om de dubbele controle te doen en moet worden geleerd wat zij moeten controleren.

Rol 2: ondersteunende rol

Ondersteun de mantelzorger door bijvoorbeeld informatie te geven over het medicijngebruik van hun naaste. Over hoe zij pijn kunnen herkennen en hoe zij het beste kunnen omgaan met de pijnklachten van hun naaste.
Ga na aan welke informatie de mantelzorger behoefte heeft, geef informatie en verwijs voor specifieke vragen door naar arts, apotheker of zorgverzekeraar.

Rol 3: afstemmende rol tussen zorgverlener en mantelzorger

Welke afspraken worden gemaakt over het medicijnbeheer? Leg deze vast in het zorgdossier. Hoe is de werking van de medicijnen? Zijn er bijwerkingen? Zijn er problemen met de medicijnen? Adviseer zo nodig om dit te bespreken met arts of apotheker.

Meer informatie

  • In de Veilige principes staat een overzicht van taken en verantwoordelijkheden van de cliënt en de mantelzorger.

Tools over voorlichting mantelzorger

Er zijn geen kennisproducten.

Tips over voorlichting mantelzorger

Er zijn geen tips.

Praktijkvoorbeelden van voorlichting mantelzorger

Er zijn geen verhalen.

Agenda

Er zijn geen agenda-items gevonden