Overgebleven medicijnen
Laatst bijgewerkt op: 22-02-2024
Er blijven regelmatig medicijnen over. Om misbruik te voorkomen moet je overgebleven medicijnen veilig bewaren. En het is belangrijk dat je ze inlevert bij de apotheek. De apotheek verwerkt medicatie op een manier die veilig is voor het milieu. Op deze pagina lees je meer over wat je wel en niet moet doen met overgebleven medicijnen.
Overgebleven medicijnen in zorginstellingen
Medicijnen die overblijven in een zorginstelling kun je bijvoorbeeld veilig bewaren in een afgesloten retourbox. Hier kan wel iets in, maar niet eruit.
Spreek met de apotheek of een speciale vervoerder af hoe je de medicatie terugstuurt. Het is belangrijk dat je daar goede afspraken over maakt in je organisatie en met de apotheek.
Overgebleven medicijnen bij cliënten thuis
Cliënten thuis moeten normaal gesproken zelf hun overgebleven medicatie terugbrengen. De zorgmedewerker, arts en apotheker zien het als er medicatie over is. Waar nodig kunnen zij uitleggen hoe de cliënt het terugbrengt naar de apotheek.
Medicijnen nooit in gootsteen of toilet
Je mag medicijnen of medicijnresten nooit door de gootsteen of het toilet spoelen. Dat is namelijk heel slecht voor ons water.
Apotheken, geneesmiddelbedrijven en de website onswater.nl wilden dit meer aandacht geven. Daarom was er in 2020 een landelijke inzamelweek tijdens de Week van Ons Water. Deze actie moest mensen laten zien hoe je moet omgaan met ongebruikte medicijnen.
Wil je meer weten over de gevolgen van medicatie in ons water? Lees dan wat onswater.nl zegt over medicijnresten.