Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Vragen over medicatieveiligheid

Weet jij een antwoord op een vraag? Klik op de vraag en help je collega’s verder!
Medicatieveiligheid
Medicatieveiligheid > medicatierol uitrollen voor controle
View modes: 
User avatar
Guest
Fleur - 20-1-2022 21:57:13
   
medicatierol uitrollen voor controle
Hallo,

Ik werk in een kleinschalige woning voor ouderen. Het komt wel eens voor dat er een zakje van de medicijnrol kwijt is. De vraag is dan... Is deze perongeluk bij de vorige keer al gegeven, of niet geleverd door de apotheek. Nu moeten we van de zorgcoördinator, elke keer als de baxterrollen binnen komen, ze uitrollen en controleren of alles klopt. Echter kost dit heel veel tijd (voor 9 bewoners) en lijkt het mij dat je zo juist medicatie kwijt kan raken. Ook krijg je het nooit meer zo netjes opgerold dan hoe het door de fabriek wordt gedaan.
Weet iemand of je de baxterrollen uberhaupt wel uit mag rollen of welke regels hiervoor zijn?
Alvast bedankt!

Groetjes Fleur

User avatar
Guest
Bas van Hagen-Apotheek Delden - 21-1-2022 08:50:16
 
Was this post helpful?   Yes | No
RE:medicatierol uitrollen voor controle
Als verzorgende hoef je niet de rollen nooit te controleren. De apotheek is verantwoordelijk voor de inhoud van de Baxter zakjes. Deze zakjes worden geautomatiseerd gevuld en gecontroleerd door de zakjesleverancier.
Er mist dan ook nooit een zakje in de lopende rol. (Kans 1 op 100.000, dus nihil-bij onze leverancier Spits) Controleer of het zakje aanwezig is! Is deze aanwezig en zit er een scheur in waardoor het geneesmiddel mist overleg dan met uw apotheek wat te doen. Afhankleijk van de afspraken en het middel kan eventueel overwogen worden na te leveren door de apotheek of het advies om eenmalig over te slaan.
Wanneer het zakje geheel ontbreekt is het geneesmiddel met zekerheid al gegeven op het vorige inname moment. Overleg dan ook altijd met de apotheek wat te doen. Neem nooit uit eigen beweging een tablet uit een ander zakjes in de lopende rol. (het middel uit het zakje is zoals gezecht reeds ingenomen/gegeven)