Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Vragen over medicatieveiligheid

Weet jij een antwoord op een vraag? Klik op de vraag en help je collega’s verder!
Medicatieveiligheid
Medicatieveiligheid > Wat mag ik als helpende plus
View modes: 
User avatar
Guest
Peggy Jentjens - 6-11-2021 10:15:15
   
Wat mag ik als helpende plus
Mag ik als helpende plus zakjes zoals Cad bruis, macrogol, movicolon aanreiken als het ook op de toedieningslijst staat. En mag ik ook pufjes zoals luchtwegverwijders aanreiken. En losse medicatie die ook op de toedieningslijst staat en die niet onder de opiumwet vallen ? Hoor graag van u.

User avatar
Guest
Antoinette Bolscher - 7-11-2021 15:11:31
 
Was this post helpful?   Yes | No
RE:Wat mag ik als helpende plus
Dag Peggy,
Je mag datgene doen, waarvoor je bekwaam bent. Bekwaam houdt in dat je de juiste kennis, kunde / vaardigheden en houding hebt voor de handeling die je doet. Werken met medicatie is risicovol; het gaat om méér dan het aanreiken van een zakje. Het gaat ook om bijv. kennis voor het observeren en signaleren (bijv. wat is de situatie van de client - is de client misschien in een zodanige toestand dat je de medicatie níet moet geven?; en ook signaleren van bijwerkingen en weten wat dan te doen). In de Leidraad bekwaamheid staat beschreven wat je moet kennen en kunnen om te werken met medicatie.
Zie voor meer informatie over bekwaam en bevoegd, en voor de Leidraad (die staat onderaan op deze pagina, onder het kopje 'Bron'):
https://www.zorgvoorbeter.nl/medicatieveiligheid/bekwaam-en-bevoegd
Hartelijke groeten,
Antoinette Bolscher
Expert medicatieveiligheid Zorgvoorbeter / ActiZ