Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Vragen over medicatieveiligheid

Weet jij een antwoord op een vraag? Klik op de vraag en help je collega’s verder!
Medicatieveiligheid
Medicatieveiligheid > moeten opiaten apart bewaard worden in eigen appartement
View modes: 
User avatar
Guest
Suzanne - 27-3-2019 13:16:57
   
moeten opiaten apart bewaard worden in eigen appartement
Bij ons hebben alle cliënten een eigen kluisje op hun eigen appartement, zit vast aan de muur en is op slot. Cliënt kan zelf niet bij de medicatie, medicatie wordt aangereikt door verzorgende.
Indien iemand opiaten voorgeschreven krijgt worden die nu bij de ander medicijnen van de cliënt in het kluisje bewaard. Moet er dan speciaal voor de opiaten nog een kluisje bij zodat deze apart van de andere medicatie bewaard worden?

verzorgende IG

User avatar
Guest
Antoinette Bolscher - 29-3-2019 11:58:28
 
Was this post helpful?   Yes | No
RE:moeten opiaten apart bewaard worden in eigen appartement
Beste Suzanne,
Intramuraal gelden er aparte regels voor het bewaren van opiaten omdat je daar een grotere hoeveelheid van meerdere clientenbij elkaar hebt; dat geeft het risico van misbruik (wegnemen van opiaten voor eigen gebruik / misbruik door zorgmedewerkers). Daarom moeten dan opiaten apart bewaard worden en moet er een aparte registratie en regels voor toegang zijn.
Als de medicatie wordt bewaard in een kluisje op de kamer van de client, heb je feitelijk een situatie van medicatiebeheer 'als thuis'. Dan heb je niet een grotere hoeveelheid van meerdere clienten bij elkaar. Een apart kluisje voor opiaten per client is dan niet nodig. Wel is het belangrijk om te blijven signaleren dat er geen misbruik wordt gemaakt van de opiaten - je moet dus in de gaten blijven houden dat er bij clienten niet teveel opiaten worden gebruikt / mogelijk worden weggenomen door zorgmedewerkers.
Zie voor informatie over opslag en beheer van opiaten:
https://www.zorgvoorbeter.nl/medicatieveiligheid/beheer-opiaten-zorg
Antoinette Bolscher