Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Vragen over medicatieveiligheid

Weet jij een antwoord op een vraag? Klik op de vraag en help je collega’s verder!
Medicatieveiligheid
Medicatieveiligheid > Verantwoordelijkheid voor medicatie in eigen beheer
View modes: 
User avatar
Guest
Eline - 3-1-2019 16:18:28
   
Verantwoordelijkheid voor medicatie in eigen beheer
Als woonbegeleider in een beschermde woonvorm voor jongeren met autisme, ben ik bezig met het medicatiebeleid. Een aantal jongeren gebruikt medicatie in eigen beheer. Deze medicatie ligt in de keuken. Zo heeft begeleiding zicht of de medicatie ingenomen is en de jongeren vergeten het minder snel, dan wanneer het op eigen kamer bewaard wordt. Ik vraag me af aan welke eisen wij in deze situatie moeten voldoen. Mag de medicatie daar zo liggen, gezien risico op suïcidaal gedrag? Welke verantwoordelijkheid hebben wij? Moeten we iets aftekenen? Ik kom er met alle info op internet niet goed uit, wat nu geldt voor ons.

User avatar
Guest
Antoinette Bolscher - 3-1-2019 21:27:56
 
Was this post helpful?   Yes | No
RE:Verantwoordelijkheid voor medicatie in eigen beheer
Beste Eline,
Medicatie moet zodanig worden bewaard dat het niet toegankelijk is voor onbevoegden en veilig is bewaard. Dat is het criterium waar je tenminste aan moet toetsen. In de situatie die je schetst: alleen toegankelijk voor de bewoner van wie de medicatie is en een begeleider die bevoegd is om met medicatie te werken. Het mag niet zomaar ergens liggen waar het ook toegankelijk is voor anderen. Dat is onveilig.
Je moet met elkaar (organisatie en client) afspreken wie waarvoor verantwoordelijk is; afhankelijk van die verantwoordelijkheden is het aan de orde om af te tekenen (bijv. als de professional een rol heeft in het toedienen of aanreiken; zodat je weet dat dat is gebeurd).
ZorgvoorBeter richt zich specifiek op de VVT. Er is een specifiek document voor medicatieveiligheid voor de RIBW: http://www.ribwalliantie.nl/upload/documents/Publicaties/RIBW-Alliante-kaderdoc-medicatiebeleid-juli2015.pdf Ik neem aan dat dit de laatste versie is; wellicht kun je meer informatie vinden of vragen bij de RIBW-Alliantie. Succes!
Antoinette Bolscher
Expert medicatieveiligheid ZorgvoorBeter / ActiZ

User avatar
Guest
Alinde - 6-3-2019 09:53:10
 
Was this post helpful?   Yes | No
RE:Verantwoordelijkheid voor medicatie in eigen beheer
Weet niet in welke leeftijdscategorie jou cliënten vallen maar de IGZ gaat hier heel strikt mee om qua verantwoording en veiligheid. Je zou hen ook kunnen benaderen voor vragen.