Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Vragen over medicatieveiligheid

Weet jij een antwoord op een vraag? Klik op de vraag en help je collega’s verder!
Medicatieveiligheid
Medicatieveiligheid > Wat zijn de kosten voor een nieuwe toedieningslijst?
View modes: 
User avatar
Advanced member
Advanced member
Hanneke Broekman - 5-3-2018 11:52:48
   
Wat zijn de kosten voor een nieuwe toedieningslijst?
Regelmatig merken wij, als thuiszorgorganisatie, dat een apotheek geen toedieningslijst wil leveren wanneer er losse medicatie (dus geen baxterrol) is. Na doorvragen wordt dit meestal toch geleverd, maar berekent de apotheek 4 euro door aan de patient. Is de apotheek niet gewoon verplicht een toedieningslijst te leveren en mogen hier zomaar kosten voor berekend worden?

User avatar
Advanced member
Advanced member
Antoinette Bolscher - 12-3-2018 09:40:19
 
Was this post helpful?   Yes | No
RE:Wat zijn de kosten voor een nieuwe toedieningslijst?
Beste Hanneke,
In de Veilige principes is opgenomen dat het de verantwoordelijkheid is van een apotheker om de toedienlijst te leveren; er is niets over vergoeding opgenomen.
Als de medicatielijst wordt geleverd bij baxtermedicatie, dan is de toedienlijst in het tarief voor ter handstellen van baxterzakjes meegenomen. Als de medicatie alleen los wordt geleverd, doosjes enzo, dan zijn de kosten voor de toedienlijst niet expliciet in een tarief dat de apotheek van de zorgverzekeraar krijgt, opgenomen, en mag een apotheker wel een tarief aan de cliënt in rekening brengen. De cliënt zou dit kunnen bespreken / navragen bij de verzekeraar.
Bij intramurale zorg is het leveren van de toedienlijst vaak onderdeel van de dienstverlening van de apotheek aan de zorgorganisatie.
(Antoinette Bolscher, expert medicatieveiligheid bij ActiZ)