Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Vragen over medicatieveiligheid

Weet jij een antwoord op een vraag? Klik op de vraag en help je collega’s verder!
Medicatieveiligheid
Medicatieveiligheid > Dubbel paraferen door ouderen in thuiszorg
View modes: 
User avatar
Guest
Karin westmeijer - 17-7-2018 09:52:30
   
Dubbel paraferen door ouderen in thuiszorg
Extra administrative handelingen willen we kritisch bekijken, zo heb ik ook mijn twijfels over het nut van dubbel paraferen bijv bij insuline. Als verzorgende IG kan je alsnog na het laten checken door de cliënt de insuline pen opdraaien voor extra insuline. De intensie om goed te handelen is bij iedere aanwezig en laten meekijken is echt een goede afspraak. Om de veelal oudere cliënt ook te laten paraferen lukt soms niet , gaat veelal moeizaam. Na een paar weken vinden ze het onzin en dan lijkt het mij een extra administratie handeling die weg kan.

User avatar
Guest
Antoinette Bolscher - 17-7-2018 21:28:03
 
Was this post helpful?   Yes | No
RE:Dubbel paraferen door ouderen in thuiszorg
Beste Karin,
helemaal eens om geen onnodige administratieve handelingen te verrichten. Waar het om gaat is veilige zorg en veilig werken. Het gaat niet primair om het dubbel paraferen, maar om het dubbel controleren. De paraaf is om vast te leggen dát de dubbele controle is gedaan. Dubbel controleren is van belang bij losse, risicovolle medicatie, zoals insuline. Fouten bij die medicatie kunnen ernstig nadeel hebben voor cliënten (en ook voor degene die de fout heeft gemaakt). Een risico bij routinehandelingen is dat je minder zorgvuldig wordt, of een keer even minder oplet. Dus iedere keer opnieuw is die dubbele controle van belang. Dat lijkt me wel uit te leggen aan cliënten.
Als een cliënt zelf de dubbele controle doet, kun je afspreken hoe je die dubbele controle parafeert: de cliënt kan het zelf doen, maar je kunt ook afspreken in het zorgplan dat degene die de cliënt dubbel laat controleren, zelf aftekent voor die dubbele controle door de cliënt.
Zie ook de laatste vraag op deze pagina: https://www.zorgvoorbeter.nl/medicatieveiligheid/dubbele-controle .