Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Vragen over medicatieveiligheid

Weet jij een antwoord op een vraag? Klik op de vraag en help je collega’s verder!
Medicatieveiligheid
Medicatieveiligheid > Dubbel paraferen door ouderen in thuiszorg
View modes: 
User avatar
Guest
Karin westmeijer - 17-7-2018 09:50:27
   
Dubbel paraferen door ouderen in thuiszorg
Extra administrative handelingen willen we kritisch bekijken, zo heb ik ook mijn twijfels over het nut van dubbel paraferen bijv bij insuline. Als zorgmedewerker kan je alsnog na het laten checken door de cliënt de insuline pen opdraaien voor extra insuline. De intensie om goed te handelen is bij iedere aanwezig en laten meekijken is echt een goede afspraak. Om de veelal oudere cliënt ook te laten paraferen lukt soms niet , gaat veelal moeizaam. Na een paar weken vinden ze het onzin en dan lijkt het mij een extra administratie handeling die weg kan.

User avatar
Guest
Antoinette Bolscher - 15-10-2018 21:43:50
 
Was this post helpful?   Yes | No
RE:Dubbel paraferen door ouderen in thuiszorg
Beste Karin,
excuus voor de late reactie.
Ouderen laten paraferen kan inderdaad soms lastig zijn. Wél blijft natuurlijk belangrijk dat de cliënt iedere keer wél checkt of de dosis klopt, want dat is iedere keer opnieuw een risico. Je kunt bijv. afspreken dat de medewerker de paraaf voor de cliënt zet, waarbij de medewerker dan feitelijk parafeert dat ze de cliënt de controle heeft laten doen en dat het klopt. Het houdt de medewerker bewust om wel een dubbele controle te doen. De afspraak dat je het zo doet leg je dan vast in het zorgplan.
Er zijn informatiekaarten beschikbaar op ZvB om met de cliënt het gesprek aan te gaan dat en waarom de dubbele controle door de cliënt belangrijk is. Zie https://www.zorgvoorbeter.nl/medicatieveiligheid/richtlijnen-veilige-principes
Antoinette Bolscher
Expert medicatieveiligheid ZvB/ ActiZ