Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Vragen over medicatieveiligheid

Weet jij een antwoord op een vraag? Klik op de vraag en help je collega’s verder!
Medicatieveiligheid
Medicatieveiligheid > Onbegrip: baxterzakjes niet in afvalbak
View modes: 
User avatar
Guest
Paula Vendeloo - 25-7-2019 17:43:49
   
Onbegrip: baxterzakjes niet in afvalbak
Binnen mijn wijkverpleegkundige vakgroep (EMZ) is weerstand en onbegrip over het feit dat baxterzakjes niet in de afvalbak mogen. Herkent u dit en wat is uw advies?

User avatar
Guest
Antoinette Bolscher - 9-8-2019 10:19:00
 
Was this post helpful?   Yes | No
RE:Onbegrip: baxterzakjes niet in afvalbak
Beste Paula,
Er zijn veel reacties geweest op het nieuwsbericht over de baxterzakjes. Enerzijds onbegrip en weerstand dat het hierbij gaat om privacygevoelige informatie die niet zomaar weggegooid mag worden. Anderzijds juist begrip, mensen die zeggen dat het natuurlijk gaat om privacygevoelige informatie die niet zomaar mag worden weggegooid en dat men ook al langer zo werkt.
In het nieuwsbericht (zie link hieronder) staat de informatie beschreven vanuit de Algemene Verordening Persoonsgegevens (AVG). Als een professional de cliënt helpt bij de medicatie, is het ook de verantwoordelijkheid van de professional om veilig en verantwoord om te gaan met het afval. In de organisatie moet je met elkaar afspreken hoe je dat doet. Wetgeving en beroepsnormen geven daarvoor de kaders, vervolgens vertaal je die naar de toepassing in de eigen praktijk. Het is uiteindelijk de verantwoordelijkheid van de organisatie (bestuur, management, professional) hoe er veilig en verantwoord wordt gewerkt.
In de thuiszorg kun je bijvoorbeeld de gegevens op het zakje doorknippen, zwart maken met een stift, en soms kun je het met water afwassen. Je kunt ook met de cliënt bespreken dat het gaat om privacygevoelige informatie, en hoe hij dat weggegooid wil hebben. Leg de afspraak die je hierover maakt, vast in het zorgplan. Uiteindelijk is thuis de cliënt verantwoordelijk voor het afvoeren van het afval. Het is belangrijk dat de cliënt begrijpt dat het gaat om privacygevoelige informatie. In de intramurale setting kan de organisatie bijv. afspraken maken met een bedrijf voor het afvoeren van privacygevoelige informatie, zoals ook vaak al wordt gedaan voor privacygevoelige documenten.
Link naar het nieuwsbericht:
https://www.zorgvoorbeter.nl/nieuws/medicatiezakjes-baxterrol-afvalbak
Antoinette Bolscher
Expert medicatieveiligheid ZorgvoorBeter / ActiZ

User avatar
Guest
Ilona Ouwehand - 21-7-2020 09:15:49
 
Was this post helpful?   Yes | No
RE:Onbegrip: baxterzakjes niet in afvalbak
Hoi Antoinette,

Wij hebben in ons CWZ veel cliënten wonen waarbij wij de baxter-zakjes alleen maar klaarleggen. Cliënt opent deze dan zelfstandig en gooit ze ook zelf weg.
Is het dan voldoende om de juiste informatie te geven over de privacy en dan de verantwoordelijkheid bij die groep cliënten te laten liggen?

User avatar
Guest
Antoinette Bolscher - 21-7-2020 09:44:56
 
Was this post helpful?   Yes | No
RE:Onbegrip: baxterzakjes niet in afvalbak
Dag Ilona,
in de situatie die jij beschrijft is de cliënt dus zelf verantwoordelijk voor het weggooien van het zakje. Dan is het inderdaad voldoende om de juiste informatie te geven over de privacy, de cliënt is dan zelf verantwoordelijk hoe hij het zakje weggooit - of hij de informatie wil vernietigen of niet.
Antoinette Bolscher
Expert medicatieveiligheid ZorgvoorBeter/ActiZ

User avatar
Guest
Ilona Ouwehand - 21-7-2020 13:19:23
 
Was this post helpful?   Yes | No
RE:Onbegrip: baxterzakjes niet in afvalbak
Helder, bedankt!