Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Vragen over medicatieveiligheid

Weet jij een antwoord op een vraag? Klik op de vraag en help je collega’s verder!
Medicatieveiligheid
Medicatieveiligheid > Bewaren aangebroken morfine en uitzetten medicatie
View modes: 
User avatar
Guest
Anja Turenhout - 13-9-2017 13:53:09
   
Bewaren aangebroken morfine en uitzetten medicatie
Mag je een aangebroken ampul morfine bewaren om hem uren later aan dezelfde zorgvrager te geven? En zo ja hoe ken je hem het beste bewaren? Tijdens mijn nachtdiensten wordt er regelmatig gevraagd of ik de ochtend medicatie alvast op de kamers van de cliënten wil leggen. Het betreft een verzorgingshuis. Wij moeten de medicatie dan aftekenen, maar aftekenen mag toch alleen als je gezien hebt dat ze ingenomen zijn en niet voor het nachtelijk uitzetten.
[Anja Turenhout, verzorgende IG, Zorgcirkel, Edam]

User avatar
Guest
Else Stapersma - 13-9-2017 13:55:31
 
Was this post helpful?   Yes | No
RE:Bewaren aangebroken morfine en uitzetten medicatie
Beste Anja,
Goed dat je deze twee vragen aan de praktijk stelt!
Ik raad je aan om de eerste vraag over het bewaren van een aangebroken ampul bij jullie apotheker neer te leggen. Hij/zij heeft verstand van het op de juiste wijze bewaren van medicatie.
Wat betreft het aftekenen: je hebt het juist. Je tekent af als je medicatie aangereikt of toegediend hebt, niet op moment van uitzetten. Daarnaast is het van belang om in te schatten of, het van te voren klaar leggen van medicatie bij de cliënt, geen risico's met zich meebrengt.
[Else Stapersma, adviseur Vilans, Utrecht]

User avatar
Guest
l. v/d Hoeff - 13-9-2017 13:57:24
 
Was this post helpful?   Yes | No
RE:Bewaren aangebroken morfine en uitzetten medicatie
Voor zover ik weet mag je een aangebroken ampul nooit gebruiken. Medicatie is dan mogelijk niet meer steriel. Ook weet je met een aangebroken ampul nooit of de vloeistof die er inzit ook echt is wat er op het etiket staat.
Regels voor opiaten zijn ook nog strenger dan voor andere medicatie. Ik zou dit overleggen met jullie apotheek.
Verder zou ik nooit iets aftekenen wat ik zelf niet geef, ik zou ook nooit iets geven dat ik zelf niet afgetekend/gecontroleerd heb.
Is het niet mogelijk dat er op de kamers van jullie cliënten een afgesloten medicijnkastje komt met aftekenlijst. Dan ligt alles toch op de kamer van de cliënt en gaat alles volgens de regels.
[l. v/d Hoeff, verpleegkundige verpleeghuis, beek-ubbergen]

User avatar
Guest
Vandenbosch A - 14-9-2021 21:41:09
 
Was this post helpful?   Yes | No
RE:Bewaren aangebroken morfine en uitzetten medicatie
Anja Turenhout wrote: Mag je een aangebroken ampul morfine bewaren om hem uren later aan dezelfde zorgvrager te geven? En zo ja hoe ken je hem het beste bewaren? Tijdens mijn nachtdiensten wordt er regelmatig gevraagd of ik de ochtend medicatie alvast op de kamers van de cliënten wil leggen. Het betreft een verzorgingshuis. Wij moeten de medicatie dan aftekenen, maar aftekenen mag toch alleen als je gezien hebt dat ze ingenomen zijn en niet voor het nachtelijk uitzetten.
[Anja Turenhout, verzorgende IG, Zorgcirkel, Edam]