Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Vragen over medicatieveiligheid

Weet jij een antwoord op een vraag? Klik op de vraag en help je collega’s verder!
Medicatieveiligheid
Medicatieveiligheid > Bloedverdunners in weekcassette?
View modes: 
User avatar
Guest
lianne - 3-9-2018 15:52:31
   
Bloedverdunners in weekcassette?
Mag je bloedverdunners in een weekcassette uitzetten?
Wij zetten deze in de blister in een weekcassette uit. Wanneer er een halve gegeven moet worden, dan zetten we een halve uit (vaak zonder blister). Op de weekcassette zelf omschrijven we het tabletje, zodat we weten wat er is uitgezet. Daarbij hebben wij zo een 2e controle.
Vlgs een andere afdeling mag deze manier van uitzetten niet. Zij pakken het rechtstreeks uit het doosje. Een 2e controle zit er niet altijd in.

User avatar
Guest
Antoinette Bolscher - 4-9-2018 13:09:03
 
Was this post helpful?   Yes | No
RE:Bloedverdunners in weekcassette?
Dag Lianne,
bij uitzetten is het belangrijk dat de tablet identificeerbaar blijft - daarom is het belangrijk dat je uitzet met het tabletje in de blister. Dat is de 'hoofdregel'.
Bij halve dosis heb je dan dus een probleem.
Als je de (halve) tablet in de blister laat, betekent het dat je een halve tablet moet weggooien.
Of je gebruikt de overgebleven halve tablet zonder blister en je omschrijft de tablet. Het voordeel is dat je op deze wijze wel een bepaalde dubbele controle hebt, zeg je. Als er rechtstreeks uit het doosje wordt gepakt, is die dubbele controle er niet altijd, geef je aan.
Wat is nu wijsheid? Hoe pas je dan de hoofdregel toe?
Dit is dus een situatie van 'pas toe en leg uit'. Bespreek het met elkaar (en met apotheker) en maak afspraken in de organisatie (met management) wat jullie in deze situatie de meest veilige werkwijze vinden, en leg dat vast.
Je kiest voor helemaal veiligheid en gooit het halve tabletje zonder blister weg (nadeel: verspilling, milieubelasting; voordeel: veiligheid).
Of je kiest voor: half tabletje zonder blister uitzetten (dat is dus een bepaald risico) maar met bepaalde dubbele controle.
Of je kiest voor: tabletje rechtstreeks uit doosje pakken zonder dubbele controle (bepaald risico).
(En misschien zie je zelf nog andere opties.)
Welke afweging maken jullie op grond waarvan en wie is bij die afweging betrokken? En welke afspraken maak je dan in de organisatie met elkaar? Dat moet je dus samen bespreken.
Antoinette Bolscher
expert medicatieveiligheid ActiZ / ZvB