Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn
Zorg en dwang

Praktijkvoorbeelden

Hoe gaan andere zorgorganisaties om met de Wet zorg en dwang en het tegengaan van onvrijwillige zorg? Wij zetten een aantal inspirerende voorbeelden voor je op een rij.

Overslydrecht

Bij het verpleeghuis Overslydrecht in Sliedrecht werken ze vanuit het principe van open deuren voor de verpleeghuisbewoners. Daardoor hebben zij zo veel mogelijk de vrijheid om hun leven in te richten zoals zij dat willen. Wat vraagt dit van de medewerkers? Onder andere Arjan Vos, manager Integrale Zorg, vertelt erover.

Lückerheide

Verpleeghuis Lückerheide in Kerkrade was al in een vroeg stadium erg alert op het vermijden van vrijheidsbeperkende maatregelen. Eén van de aanjagers is Jan Hamers, hoogleraar ouderenzorg en voorzitter van de Academische Werkplaats Ouderenzorg Zuid-Limburg. Hij vertelt welke veranderingen er zijn doorgevoerd in het verpleeghuis.

’s Heeren Loo

Lang voordat de Wet zorg en dwang officieel werd ingevoerd ging zorgaanbieder ’s Heeren Loo al aan de slag met het de visie ‘Nee, tenzij’. Nu de wet een feit is kiest ’s Heeren Loo voor een praktische uitvoering om aan de wettelijke vereisten van de wet te voldoen. Wat hield dit in? En waar liepen ze tegenaan?

Vitalis WoonZorg Groep

Vitalis WoonZorg Groep in Eindhoven stond voor de uitdaging om de Wet zorg en dwang op al haar 23 locaties in te voeren. Hoe pakten ze dat aan? Het leek ze niet verstandig om nóg meer papieren aan de teams te geven. Dus werd de Vitalis Academie aangesloten. Deze interne academie schoolt medewerkers en vond alternatieven om de nieuwe stof aan te bieden. Geen reguliere klassikale scholing, maar onder meer een vlotte Kahoot-quiz.

Gemiva-SVG Groep

Op de Jakweide, een locatie van de Gemiva-SVG Groep, zijn ze voorloper als het gaat om de implementatie van de Wet zorg en dwang. In de visie van de organisatie is stevig verankerd dat cliënten zo veel mogelijk de regie over hun eigen leven hebben. Laat je inspireren door dit interview met Tineke Prins, locatiemanager, en Sander Rouwendaal, begeleider en projectleider Wet zorg en dwang.

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.