Naar hoofdinhoud Naar footer

Zorg en dwangHoe voorkom je verzet?

Gepubliceerd op: 10-04-2024

Ieder mens wil zo zelfstandig mogelijk leven en eigen keuzes maken. In de zorg voor mensen moet vrijheid dus steeds het startpunt zijn. Als zorgmedewerker zoek je steeds naar manieren hoe je iemand zijn mogelijkheden kan laten ontdekken. De uitdaging hierbij is om zoveel mogelijk aan te sluiten bij de wensen en behoeften van de cliënt.

In de Wet zorg en dwang geldt dat onvrijwillige zorg gaat over als de cliënt zich verzet. Verzet de cliënt zich? Dan wil je begrijpen waar dat mee te maken heeft. Elk mens reageert op zijn eigen manier op situaties die prettig voelen. 

Waar hangt de reactie van een cliënt vanaf?

De reactie hangt af van de volgende punten:

  • persoonlijkheid
  • culturele achtergrond
  • hoe het leven van een cliënt gelopen is
  • hoe het lichamelijk of psychologisch gaat

Het helpt om te weten wat voor persoon de cliënt was en nu is. Verdiep je daarom in de mogelijke redenen voor verzet tegen een zorghandeling om onvrijwillige zorg te voorkomen. Overleg met familie en naasten welke andere mogelijkheden er zijn, zodat de client zich niet meer verzet. 

Soms is het toch nodig om onvrijwillige zorg te verlenen, bij risico op ernstig nadeel. In dat geval is de onvrijwillige zorg de juiste en dus goede zorg. Lees meer over waar je op let bij onvrijwillige zorg en hoe je deze toepast.

Agenda

Er zijn geen agenda-items gevonden