Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Vragen over medicatieveiligheid

Weet jij een antwoord op een vraag? Klik op de vraag en help je collega’s verder!
Medicatieveiligheid
Medicatieveiligheid > Antistolling delen bij Helpende plus
View modes: 
User avatar
Guest
petra - 19-7-2021 13:50:18
   
Antistolling delen bij Helpende plus
Goedemiddag,

Intramuraal en extramuraal hebben wij met de helpende plus afgesproken dat ze medicatie buiten de baksterrol niet mogen geven, zoals antistolling. PCM mag wel. Echter de men loopt er erg tegen aan dat op het moment van geven dat er niet altijd een VIG,-er in de buurt is om de antistolling of andere losse medicatie te geven met het risico dat de helpende plus het toch maar doet.
Hebben jullie hier ervaring mee en welke alternatieven of andere iedereen zijn er om hier zo veilig en verantwoord mee om te gaan?

User avatar
Guest
Antoinette Bolscher - 21-7-2021 13:26:17
 
Was this post helpful?   Yes | No
RE:Antistolling delen bij Helpende plus
Beste Petra,
Bij alle medicatie geldt dat een medewerker zelf bekwaam moet zijn om deze te geven. Dat geldt dus zowel voor medicatie in baxter als voor losse medicatie. Een medewerker is altijd zelf verantwoordelijk voor wat zij doet; en zij moet geen handelingen doen waartoe zij niet bekwaam is. Onbekwaam betekent: onbevoegd. De organisatie is er voor verantwoordelijk dat er voldoende bekwame medewerkers zijn om de handelingen die nodig zijn, te doen.
Zie voor meer info over bekwaamheid onderaan deze pagina:
https://www.zorgvoorbeter.nl/medicatieveiligheid/bekwaam-en-bevoegdd bij medicatie delen de Leidraad Bekwaamheid, zie de link :

Antoinette Bolscher
Expert medicatieveiligheid ZorgvoorBeter / ActiZ