Antoinette Bolscher
-
11-2-2019 22:30:48
Was this post helpful?
Yes
|
No
RE:Medicatie uitzetten in weekcassettes door nachtdienst
Beste Petra,
dit soort dingen is (gelukkig) niet allemaal in een wet geregeld, maar het gaat om veldnormen - wat is vanuit professioneel oogpunt veilig - en dan gaat het om veilige zorg voor de cliënt én om veilig werken voor de medewerker. Daarbij moet je vervolgens nagaan of / hoe jullie, uitgaande van deze norm, in jullie praktijk veilig willen werken. Vind je dan dat uitzetten voor een week in een cassette wel of niet veilig is? Wat zijn daarbij de risico's? Wat is het professionele oordeel?
Het gaat om verstandig toepassen van regels. En niet strikt de regel om de regel toepassen.
De vraag is eerder in de praktijkvragen aan de orde geweest, zie:
[url=http://https://www.zorgvoorbeter.nl/kennis-delen/praktijkvragen/medicatieveiligheid?threadid=642]https://www.zorgvoorbeter.nl/kennis-delen/praktijkvragen/medicatieveiligheid?threadid=642[/url] Het antwoord daar luidde:
Uitzetten is een farmaceutische handeling en dat is in beginsel de taak en verantwoordelijkheid van de apotheker. Daarom verdient medicatie in een geneesmiddeldistributiesysteem (bijvoorbeeld medicatiezakjes / rollen, aangeleverd door de apotheker) de voorkeur. Maar niet alle medicatie kan in GDS; zoals de anticoagulantia in wisselende hoeveelheden. Als je zelf medicatie moet uitzetten, zorg dan dat de medicatie herkenbaar is tot het moment van toedienen aan de cliënt, ofwel: de medicatie moet in de blisterverpakking blijven waarop de naam en sterkte staat. Als dat niet kan, dan moet je het niet vooraf uitzetten.
Antoinette Bolscher
Expert medicatieveiligheid ZorgvoorBeter / ActiZ