Vormen van huidletsel
Laatst bijgewerkt op: 22-04-2025
Er zijn verschillende soorten huidletsel. Elke soort heeft andere oorzaken en kenmerken. Ook komen ze vaak op andere plekken op het lichaam voor. We beschrijven hier 4 vormen van huidletsel die veel voorkomen.
1. Decubitus
Decubitus is een beschadiging van de huid en/of onderliggend weefsel. Het komt meestal voor bij een botuitsteeksel. Decubitus ontstaat door druk van buiten, vaak in combinatie met schuifkrachten. Bij schuifkracht blijft de huid op zijn plaats en verschuiven de lagen eronder. Dit gebeurt bijvoorbeeld als je in bed omhoog schuift of in een stoel zakt. Dat zorgt voor spanning op de huid en het weefsel eronder. Lees meer over decubitus.
2. Dermatitis gerelateerd aan incontinentie (IAD)
IAD ontstaat door lang huidcontact met urine of ontlasting. Urine en ontlasting kunnen de huid week maken. Bij IAD wordt de huid rood en gaan de oppervlakkige huidlagen stuk. Lees meer over letsel door IAD.
3. Smetten
Smetten (intertrigo) is een oppervlakkige aandoening in de grote huidplooien. Het kenmerkt zich door voortdurende roodheid (erytheem) aan beide kanten van de plooi. Daarnaast zijn een of meer van deze symptomen mogelijk:
- maceratie (verweking)
- fissuren (scheurtjes)
- erosies
- een nattende (steeds vochtige) huid
- korstvorming
Smetten ontstaat door een combinatie van huid-op-huid-contact, warmte, vocht en onvoldoende luchtstroom. Lees meer over smetten.
Het verschil zien tussen decubitus, IAD en smetten
De schade aan de huid bij deze huidletsel verschilt soms weinig van elkaar. Bij schade door incontinentie of een vochtige huid door smetten is dat deel van de huid extra gevoelig voor decubitus. Maar er ontstaat geen decubitus bij incontinentie zonder drukkrachten en/of schuifkrachten. Zo is er een aantal verschillen waardoor je deze huidletsels van elkaar kan onderscheiden. Lees meer over het verschil tussen decubitus, IAD en smetten.
4. Skin tear
Een skin tear is een stuk losgetrokken opperhuid. Dit noemen ze ook wel een huidflap. Een skin tear komt meestal voor bij ouderen op de armen en benen. Ouderen hebben namelijk vaak een dunne kwetsbare huid. Ook medicijnen kunnen de huid kwetsbaar maken.
Skin tear ontstaat door wrijving, mogelijk in combinatie met schuifkrachten. Hierbij komt de opperhuid (epidermis) los van de lederhuid (dermis). Het is ook mogelijk dat de opperhuid en de lederhuid allebei los komen. Lees meer over de vormen van skin tears.
Bron
- Landelijke multidisciplinaire richtlijn Smetten (intertrigo) preventie en behandeling, V&VN
- Richtlijn Decubitus, V&VN
- Bakker, T. (2016). Klinisch redeneren bij ouderen: Functiebehoud in Levensloopperspectief. Bohn Stafleu Van Loghum