Verlies van een volledige huidlaag of weefsellaag: diepte onbekend
Laatst bijgewerkt op: 24-09-2024
Decubitus die niet in te delen is kunnen twee soorten zijn. 1. Verlies van een volledige huidlaag of weefsellaag: diepte onbekend. En 2. Vermoedelijke diepe weefselschade: diepte onbekend.
Bij de eerste soort decubitus die valt in de eerste soort is de volledige huidlaag of weefsellaag verdwenen. Doordat de wond helemaal wordt volledig gevuld met wondbeslag zie je niet hoe diep de wond is. Het wondbeslag kan geel, geelbruin, grijs, groen of bruin zijn. Of het bevat necrose en is geelbruin, bruin of zwart van kleur.
Interventies:
- Informeer de cliënt en mantelzorger over de huidige situatie. Leg uit wat de cliënt zelf kan doen.
- Zoek de oorzaak van de decubitus door te kijken naar de plaats van decubitus, het mobiliteitsschema, het voedingspatroon, incontinentie en de ziektegeschiedenis.
- Pas bij mogelijke risicofactoren preventieve maatregelen toe of breid deze uit.
- Controleer minimaal dagelijks de drukplekken en binnen 8 uur na opname.
- Bescherm de omliggende huid tegen verweking, bijvoorbeeld met zinkolie. Verwijder zalfresten bij verbandwisseling met een zoete olie.
- Verwijder het wondbeslag om de wondbodem vrij te leggen. Droge necrose zonder infectie of abces op de hielen zorgt voor een 'natuurlijke (biologische) bedekking van de wond' en mag niet verwijderd worden.
- Bepaal de diepte en de decubitus categorie.
- Pas wondverzorging toe passend bij de vastgestelde categorie decubitus.
- Bekijk of pijnmedicatie nodig is.