Naar hoofdinhoud Naar footer

HuidletselVormen van huidletsel

Gepubliceerd op: 12-04-2024

Er bestaan verschillende soorten huidletsel. Bijvoorbeeld decubitus, smetten en incontinentieletsel. De definities zijn verschillend. Per vorm van huidletsel zijn er andere plaatsen op het lichaam die risico vormen. We onderscheiden hier 4 vormen van huidletsel.

1. Decubitus 

Decubitus is een beschadiging van de huid en/of onderliggend weefsel, meestal ter hoogte van een botuitsteeksel, als gevolg van druk of druk in samenhang met schuifkracht. Decubitus ontwikkelt zich als gevolg van de reactie op externe druk en schuifkrachten.

2. Letsel door incontinentie (IAD, incontinentie geassocieerde dermatitis)

Huidletsel dat ontstaat door langdurig huidcontact met urine of ontlasting. Het effect van bijvoorbeeld urine en feces kan de huid verweken. Er ontstaat roodheid en de oppervlakkige huidlagen gaan stuk.

Onderscheid tussen decubitus en incontinentie dermatitis 

Huidletsel dat ontstaat door druk of door incontinentie zijn moeilijk van elkaar te onderscheiden. Dit geldt vooral voor letsel op de stuit. Als er huidletsel ontstaat door incontinentie, dan is dat gebied extra gevoelig voor het ontstaan van decubitus. Maar incontinentie zonder de combinatie met druk- en/of schuifkrachten veroorzaakt geen decubitus. De Ghent Global IAD Categorisation Tool (GLOBIAD) categoriseert de ernst van IAD op basis van visuele observatie van de beschadigde huid. Bekijk deze website voor meer informatie over de IAD. 

3. Smetten 

Een in de grote huidplooien gelokaliseerde, oppervlakkige huidaandoening die zich kenmerkt door altijd roodheid (erytheem) aan beide zijden van de plooi. Daarnaast kunnen een of meerdere van de volgende symptomen voorkomen: maceratie (verweking), fissuren (scheurtjes), erosies, een nattende huid of korstvorming. Smetten (intertrigo) wordt veroorzaakt door huid-op-huid-contact in de plooien, de aanwezigheid van warmte en vocht en onvoldoende luchtcirculatie. Lees meer over de verschijningsvormen van smetten op deze pagina

4. Skin tears 

Een skin tear is een stuk losgetrokken opperhuid. Dit wordt een huidflap genoemd. Een Skin tearis een wond die meestal op de armen en benen van oudere volwassenen ontstaat als gevolg van wrijving of wrijving in combinatie met schuifkrachten. De opperhuid (epidermis) komt los van de lederhuid (dermis) of de opperhuid én de lederhuid komen los. Oudere volwassenen hebben vaak een dunne kwetsbare huid. Ook door medicijnen kan de huid kwetsbaar worden.

Bronnen

Agenda

Er zijn geen agenda-items gevonden