Naar hoofdinhoud Naar footer

HuidletselVormen van huidletsel

Er bestaan verschillende soorten huidletsel. Decubitus, smetten en letsel door incontinentie (voorheen vochtletsel) zijn afzonderlijke aandoeningen. De definities en risicoplaatsen zijn verschillend. We onderscheiden hier vier vormen van huidletsel.

1. Decubitus 

'Decubitus is een beschadiging van de huid en/of onderliggend weefsel, meestal ter hoogte van een botuitsteeksel, als gevolg van druk of druk in samenhang met schuifkracht'. Decubitus ontwikkelt zich als gevolg van de reactie op externe druk en schuifkrachten. 

2.  Letsel door incontinentie (IAD, Incontinentie geassocieerde dermatitis)

Huidletsel dat ontstaat door langdurig huidcontact met urine of feces (incontinentie dermatitis). Het bijtende (etsende) effect van bijvoorbeeld urine en feces kan de huid verweken. Er ontstaat roodheid en de oppervlakkige huidlagen kunnen stuk gaan. 

Onderscheid tussen decubitus en incontinentie dermatitis 

Huidletsels die ontstaan door druk of door incontinentie zijn moeilijk van elkaar te onderscheiden. Dit geldt vooral voor letsels op de stuit. Als er huidletsel is ontstaan door incontinentie, dan is dat gebied wel extra gevoelig voor het ontstaan van decubitus. Maar incontinentie zonder de combinatie met druk- en/of schuifkrachten veroorzaakt geen decubitus.

De Ghent Global IAD Categorisation tool (GLOBIAD) categoriseert de ernst van IAD op basis van visuele observatie van de aangetaste huid. Bekijk deze website voor meer informatie over de IAD. 

3. Smetten 

“Een in de grote huidplooien gelokaliseerde, oppervlakkige huidaandoening welke zich kenmerkt door altijd roodheid (erytheem) aan beide zijden van de plooi. Daarnaast kunnen een of meerdere van de volgende symptomen voorkomen: maceratie (verweking), fissuren (scheurtjes), erosies, een nattende huid of korstvorming.” 

Smetten (intertrigo) wordt veroorzaakt door huid-op-huid-contact in de plooien, de aanwezigheid van warmte en vocht en onvoldoende luchtcirculatie.

  • Lees meer over de verschijningsvormen van smetten op deze pagina

4. Skin tears 

Skin tears = scheur in de huid, ook wel huidflap genoemd. 

Skin tears zijn wonden die meestal op armen en benen van oudere volwassenen ontstaan als gevolg van wrijving of wrijving in combinatie met schuifkrachten. De bovenlaag van de huid (epidermis) komt los van de onderlaag van de huid (dermis), of zowel de bovenlaag als onderlaag komt los van de onderliggende structuren. Oudere volwassenen hebben vaak een dunne kwetsbare huid, maar ook door medicijnen kan de huid kwetsbaar worden. 

  • Lees meer over de categorieën van skin tears op deze pagina