Naar hoofdinhoud Naar footer

HuidletselWondbehandeling (TIME-model)

Voor een goede wondbehandeling is het belangrijk om deze eerst te beoordelen. Dit kan aan de hand van het TIME-model. Dankzij dit model kun je een gezonde wond creëren. Pas als dat is bereikt, kan een wond met een goede behandeling genezen.

Beoordelen van de wond met het TIME-model

Het TIME-model kan helpen bij het bepalen van het wondbeleid. Het is een hulpmiddel om moeilijke en complexe wonden te beoordelen. Het uiteindelijke doel is om een gezonde wond te creëren, zonder dood weefsel en ziekteverwekkende bacteriën, met weinig wondvocht en een goede doorbloeding. Pas als dat is bereikt, kan een wond genezen.

Ook helpt het zorgverleners bij de overdracht om de continuïteit van de zorg voor de wond te waarborgen.

De vier onderdelen van het Time-model

Stap 1: Tissue (weefsel) - Is er vitaal of dood weefsel?
Verwijder dood weefsel chirurgisch (door een arts) of door middel van madentherapie.
 
Stap 2: Infection (infectie) – Is er een infectie of ontsteking?
Reinig de wond en zorg voor infectiebestrijding door de wond te spoelen of gebruik te maken van antibacteriële wondbehandelingsproducten.
 
Stap 3: Moisture (vochtbalans) – Is de wond te vochtig of te droog?
Zorg voor een goede vochtbalans. Voorkom uitdroging en verweking van de wondranden door vochtregulerende wondbehandelingsproducten.
 
Stap 4: Edge (wondrand) – Is er een niet-sluitende of ondermijnende wondrand?
Als de eerste drie stappen met goed resultaat zijn doorlopen, dan is een genezingsproces zichtbaar vanuit de wondranden en/of vanuit het midden van de wond.

Reinigen van de wond

Reinig de wond met kraanwater op lichaamstemperatuur uit een flink stromende kraan (onder de douche is nog beter) of fysiologisch zout.

  • Oefen bij het spoelen zo min mogelijk druk uit op de wond. Er kan sprake zijn van irrigatie bij diepe wonden en fistels.
  • Dep na het spoelen de wondranden droog met een gaasje.
  • Gebruik niet zomaar antiseptische middelen. Deze worden bij voorkeur tijdelijk gebruikt, of totdat de wond schoon is en de omliggende omgeving vrij is van ontstekingsverschijnselen.

Tip: Bekijk ook eens de poster 'Douchen met primair gesloten wond' (zie Downloads).

Keuze wondbehandelingsproducten

Voor het creëren van een vochtig wondmilieu wordt (semi-)occlusief, dus afsluitend, gewerkt. Dit kan zowel met conservatieve als met moderne wondbehandelingsproducten.

Bronnen

Downloads