Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn
Zorg en dwang

Zelf aan de slag met vrijheid en veiligheid

De Wet zorg en dwang zegt “Nee, tenzij..” Hier vind je hulpmiddelen voor beleidsmakers, zorgteams en zorgprofessionals om vrijwillige zorg te herkennen, te voorkomen en af te bouwen. Van beleidsplan tot uitvoering en van inspiratie tot evaluatie.

Kennis over de  Wet zorg en dwang

Wat staat er in de Wet zorg en dwang? Voor wie is die van toepassing en wat betekent dat voor organisatie, team, cliënt en naasten?

Lees meer

Onvrijwillige zorg herkennen

Wat voor de ene cliënt vrijwillige zorg is, kan voor de andere cliënt onvrijwillige zorg zijn. Wat willen jouw cliënt client en zijn naasten? En wanneer is zorg onvrijwillig?

Lees meer

Samen werken aan persoonsgerichte zorg

Persoonsgerichte zorg doe je altijd samen. Met cliënt en naasten, met zorgprofessionals in een zorginstelling of met alle betrokkenen bij ambulante zorg.

Lees meer

De Wzd in de organisatie

Hoe organiseer je persoonsgerichte zorg volgens de Wzd in jouw organisatie? Wat moet je regelen, hoe leg je dat vast in beleid en hoe borg je dit? 

Lees meer

Onvrijwillige zorg voorkomen en afbouwen

Vind alternatieven voor onvrijwillige zorg voor je cliënt. Welke onvrijwillige zorg lever je nu en is dat ook echt nodig? 

Lees meer

Wzd-wijzer

In de Wzd-wijzer komen alle aspecten van persoonsgerichte zorg met de Wzd aan bod. Doorloop de opdrachten met je team en leer samen hoe je onvrijwillige zorg herkent, voorkomt en afbouwt.

Lees meer

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.