Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn
Zorg en dwang

De Wzd in de organisatie

Hoe organiseer je persoonsgerichte zorg volgens de Wzd in jouw organisatie? Wat moet je regelen, hoe leg je dat vast in beleid en hoe borg je dit? 

Stappenplan

Om een zorgvuldige én multidisciplinaire afweging te maken bij de inzet van onvrijwillige zorg volg je het stappenplan. Dit is een samenvatting van het Stappenplan Wet zorg en dwang (pdf, jan. 2021) van ActiZ/VGN. 

Bekijk meer informatie over het stappenplan

Terug naar boven  

Voorbeeld beleidsplan

Om je te helpen bij het maken van een beleidsplan biedt Vilans een voorbeeldbeleidsplan aan. Dit document geeft de onderdelen van de wet goed weer en biedt ruimte voor eigen invulling. Elke organisatie kan de tekst aanpassen aan haar eigen wensen. In de diverse hoofstukken staan in blauw de vragen die je jezelf kunt stellen om de tekst nog specifieker te maken voor je eigen organisatie.

Terug naar boven  

Analyseren, leren en verbeteren

Een belangrijk onderdeel van de Wet Zorg en dwang is om te reflecteren en te leren bij het voorkomen, toepassen en mogelijk afbouwen van onvrijwillige zorg. Hoe ga je als organisatie om met vrijheid en veiligheid? Deze tools geven inzicht in (de geleverde) onvrijwillige zorg en de mogelijkheden om aan de hand daarvan te leren en te verbeteren.

  • Analyse onvrijwillige zorg

    De handreiking Analyse Onvrijwillige zorg helpt bij het maken van een zinvolle analyse, die bijdraagt aan een verbetering van persoonsgerichte zorg. Het document geeft tips om de analyse verder uit te breiden en te verrijken, op het niveau van de cliënt, het team en de organisatie.

    Het bestaat uit drie stappen:

    • Het verzamelen van gegevens voor de analyse;
    • Het reflecteren en leren op basis van die gegevens en;
    • Wat er verbeterd kan worden op basis van die reflectie.
Download de Analyse Onvrijwillige zorg (pdf).
  • Wzd zelfscan

    Wat gaat goed? Wat verdient nog extra aandacht en hoe ga je dat aanpakken? Onder andere als het gaat om het herkennen van onvrijwillige zorg. De zelfscan doe je met je team, begeleidt door bijvoorbeeld een teammanager, een kwaliteitsmedewerker of Wzd-functionaris.

    De zelfscan bestaat uit:

    • een vragenlijst die ieder teamlid individueel invult; 
    • een instructieblad voor de begeleider;
    • een Excel bestand (optioneel) om de resultaten van meerdere teams bij elkaar te brengen en zo een beeld te krijgen waar de locatie/organisatie als geheel staat.

Terug naar boven

Veelgestelde vragen buiten de VVT

De Wet zorg en dwang is overal van toepassing waar de cliënt zich bevindt. Dat hoeft niet persé een verpleeghuis of andere instelling te zijn. Denk ook aan de dagopvang en de thuiszorg of als een cliënt in het ziekenhuis ligt. Hoe ga je in die situaties om met onvrijwillige zorg en wat moet je daar als organisatie allemaal voor regelen? We zetten de belangrijkste vragen en antwoorden voor je op een rij.

 

Terug naar boven  

 

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.