Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn
Zorg en dwang

Tips: onvrijwillige zorg in de thuiszorg

Wet zorg en dwang (Wzd) geldt per 1 januari 2020 en richt zich ook op de zorg thuis. Als oudere en kwetsbare mensen langer thuis blijven wonen, wordt de thuiszorg complexer. Zeker als het gaat om vrijheid en veiligheid. Mag je bijvoorbeeld als thuiszorgmedewerker bij een vrouw met dementie de deur op slot doen omdat de kinderen dat een veilig idee vinden? In onderstaande praktijkverhalen vind je tips over omgaan met onvrijwillige zorg in de thuiszorg. 

Animatie: Tips voor het toepassen van Wzd in de thuissituatie

Hoe pas je de Wzd toe in de thuissituatie? Bekijk onderstaande animatie met tips van de 6 deelnemers aan de praktijktuinen van brancheorganisatie ActiZ.



Hoe ga je om met (on)vrijwillige zorg thuis?

Argos Zorggroep doet mee aan een praktijktuin om te kijken hoe je onvrijwillige zorg zoveel mogelijk kunt voorkomen en zo nodig kan toepassen in de thuissituatie. Dat leverde mooie inzichten op. ‘Ook als je onvrijwillige zorg toepast, is het belangrijk om met mensen in gesprek te blijven. En voor zo vrijwillig mogelijk te gaan.’ 
 

Zo voorkom je onvrijwillige zorg in de thuissituatie

 Een aantal organisaties ging aan de slag in een praktijktuin met het toepassen van onvrijwillige zorg in de thuissituatie. Één van de conclusies? De Wzd helpt je om onvrijwillige zorg te herkennen. Door een goede omgang met de cliënt en door in gesprek te blijven kun je onvrijwillige zorg meestal voorkomen. 
 

‘Regionale samenwerking voorwaarde voor implementatie Wzd’

Om Wzd te kunnen implementeren is regionale samenwerking belangrijk. Hierdoor kan je inblijven spelen op uitdagingen en ontwikkelen. Ook biedt het kansen voor preventie, waardoor crisiszorg verderop voorkomen kan worden. 
 

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.



Reacties

Marjolein van Vliet 7/9/2018

Als cliënten zelf vragen aan de thuiszorg om de deur op slot te draaien, kunnen thuiszorgmedewerkers dit gewoon doen als de client goed kan beoordelen wat de mogelijke risico's zijn. Dus bespreek het wel goed met de client en met je collega's. En eventueel met familie.
Er staat in geen enkele wet dat dit niet mag.


Irma uit den Bogaard 18/8/2018

Mijn moeder, ruim 97, vraagt zelf aan thuiszorg om de deur op slot te draaien en krijgt als antwoord ‘ mag niet van de wet. Woont zelfstandig met thuiszorg! Is vervolgens in paniek!!!


Lenie 23/4/2018

Ik werk in de thuiszorg en zit zelf ook met het probleem dat de deur bij mijn moeder niet op slot gedaan wordt na het laatste bezoek van de thuiszorgcollega. Als er bij mijn moeder ingebroken wordt en ze mijn moeder mishandelen - zoals je zo vaak hoorde en ziet - zou ik dat verschrikkelijk vinden. Mijn moeder kan ook omkomen door brand of verstikking, niet alleen door in eigen woning maar ook van de buren!Hoever moeten we gaan, ik vind het geen prettig idee dat de deur niet op slot zit in de nacht en mijn moeder weet het gelukkig zelf niet maar anders was het een ramp.
Ik doe mijn werk met heel veel plezier en liefde, maar heb hier een heel dubbel gevoel bij.