Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn
Zorg en dwang

Casussen: onvrijwillige zorg in de thuiszorg

Als oudere en kwetsbare mensen langer thuis blijven wonen, wordt de thuiszorg complexer. Zeker als het gaat om vrijheid en veiligheid. Hoe ga je daarmee om? Mag je bijvoorbeeld als thuiszorgmedewerker bij een vrouw met dementie de deur op slot doen omdat de kinderen dat een veilig idee vinden? Let op: onderstaande materialen gaan uit van de huidige situatie, en nog niet van de Wet zorg en dwang (die geldt sinds 1 januari 2020).

Wet zorg en dwang ook voor zorg thuis

De Wet zorg en dwang geldt per 1 januari 2020 en richt zich ook op de zorg thuis. Lees bij  wat dit precies betekent.

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.Reacties

Marjolein van Vliet 7/9/2018

Als cliënten zelf vragen aan de thuiszorg om de deur op slot te draaien, kunnen thuiszorgmedewerkers dit gewoon doen als de client goed kan beoordelen wat de mogelijke risico's zijn. Dus bespreek het wel goed met de client en met je collega's. En eventueel met familie.
Er staat in geen enkele wet dat dit niet mag.


Irma uit den Bogaard 18/8/2018

Mijn moeder, ruim 97, vraagt zelf aan thuiszorg om de deur op slot te draaien en krijgt als antwoord ‘ mag niet van de wet. Woont zelfstandig met thuiszorg! Is vervolgens in paniek!!!


Lenie 23/4/2018

Ik werk in de thuiszorg en zit zelf ook met het probleem dat de deur bij mijn moeder niet op slot gedaan wordt na het laatste bezoek van de thuiszorgcollega. Als er bij mijn moeder ingebroken wordt en ze mijn moeder mishandelen - zoals je zo vaak hoorde en ziet - zou ik dat verschrikkelijk vinden. Mijn moeder kan ook omkomen door brand of verstikking, niet alleen door in eigen woning maar ook van de buren!Hoever moeten we gaan, ik vind het geen prettig idee dat de deur niet op slot zit in de nacht en mijn moeder weet het gelukkig zelf niet maar anders was het een ramp.
Ik doe mijn werk met heel veel plezier en liefde, maar heb hier een heel dubbel gevoel bij.