Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn
Zorg en dwang

Onvrijwillige zorg herkennen

Wat voor de ene cliënt vrijwillige zorg is, kan voor de andere cliënt onvrijwillige zorg zijn. Wat willen jouw cliënt client en zijn naasten? En wanneer is zorg onvrijwillig?

Casuschecker

Deze casuschecker van Vilans helpt om met de bril van de Wet zorg en dwang naar concrete cliëntsituaties te kijken. Vul 5 vragen in over een praktijksituatie en oefen met denken vanuit de Wet zorg en dwang. Ook goed te gebruiken als lesmateriaal.

Terug naar boven  

In gesprek met collega's over onvrijwillige zorg

Wat onvrijwillige zorg is, verschilt per cliënt. Maar ook jij en je collega’s kunnen hier een heel ander beeld bij hebben. Deze tools helpen om op een speelse en luchtige manier met elkaar in gesprek te gaan over het thema vrijheid en veiligheid.

  • Strokenspel

    Ben je benieuwd hoe jouw collega’s denken over onvrijwillige zorg? En of jij en je collega’s daar dezelfde ideeën over hebben? Met het Strokenspel kom je erachter! Het spel helpt jullie om met elkaar in gesprek te gaan over onvrijwillige zorg. Wanneer voelt een vorm van zorg onvrijwillig en hoe bepaal je hoe zwaar een bepaalde vorm is? Op een leuke manier bespreek je zo wat de impact is van (onvrijwillige)zorg. Je kunt het spel ook spelen met familie van cliënten of cliëntenraden.

Terug naar boven  

Wzd zelfscan

Hoe ver zijn jullie met de Wet zorg en dwang? Wat gaat goed? Wat verdient nog extra aandacht en hoe ga je dat aanpakken? Onder andere als het gaat om het herkennen van onvrijwillige zorg. De zelfscan doe je met je team, begeleidt door bijvoorbeeld een teammanager, een kwaliteitsmedewerker of Wzd-functionaris.

De zelfscan bestaat uit:

  • een vragenlijst die ieder teamlid individueel invult; 
  • een instructieblad voor de begeleider;
  • een Excel bestand (optioneel) om de resultaten van meerdere teams bij elkaar te brengen en zo een beeld te krijgen waar de locatie/organisatie als geheel staat.


Terug naar boven

Inspireren en prikkelen

Het is goed om af en toe stil te staan bij zorg en dwang.  Met deze cartoons kun je heel laagdrempelig de aandacht vestigen op het thema vrijheid en veiligheid. Print ze uit en hang ze bij het koffiezetapparaat.   

  • 5 dilemma’s onvrijwillige zorg

    Sta eens stil bij wat jij zou doen in een bepaalde situatie aan de hand van deze cartoons. Bedenk daarbij dat er niet één juiste keuze is. Wat goed is voor de een is niet altijd goed voor de ander. Bespreek het ook eens met collega’s en andere betrokkenen.

 

Terug naar boven  

Wegingskader

Met het Wegingskader kun je nagaan of de zorg die een cliënt in een bepaalde situatie krijgt, onvrijwillig is. Het helpt je om een betere afweging te maken vanuit het gezichtspunt van cliënten. Tegelijk vergroot het de eigen regie van de cliënt.

Het Wegingskader bestaat uit een website met een methode, praktische filmpjes en voorbeelden.


Terug naar boven  

 

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.



Reacties

Henriet 20/1/2022

De linkjes gaan bij mij allemaal naar een foutpagina toe.