Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn
Zorg en dwang

Kennis over de Wet zorg en dwang

Wat staat er in de Wet zorg en dwang? Voor wie is die van toepassing en wat betekent dat voor organisatie, team, cliënt en naasten? 

Stappenplan

Om een zorgvuldige én multidisciplinaire afweging te maken bij de inzet van onvrijwillige zorg volg je het stappenplan. Dit is een samenvatting van het Stappenplan Wet zorg en dwang (pdf, jan. 2021) van ActiZ/VGN. 

Bekijk meer informatie over het stappenplan

Terug naar boven  

Lesmodule Wet zorg en dwang

Speciaal voor het onderwijs (mbo en hbo) ontwikkelde Vilans een volledige lesmodule (PowerPoint) over de Wet zorg en dwang. Je kunt de lesmodule gebruiken voor zowel een fysieke als een online les. Je kunt de hele module gebruiken of bepaalde opdrachten en slides eruit halen.

Naast de lesmodule is er een lesbrief ontwikkeld. Deze lesbrief bevat extra inhoudelijke informatie, die je naast de lesmodule kunt gebruiken voor je les.

Terug naar boven  

Test je kennis over de Wzd

Wat weet jij over de Wet zorg en dwang? In deze korte quiz test je in 10 minuten jouw kennis over de Wzd.

Doe de test!
Terug naar boven

Wzd en psychofarmaca

  • Toolkit: verminder psychofarmaca 

    Met deze toolbox kunnen zorgprofessionals aan de slag om het onjuist gebruik van psychofarmaca bij mensen met dementie te voorkomen of te verminderen. Het vraagt om een gedegen en doordachte aanpak. Die aanpak richt zich op het beter begrijpen van en inspelen op probleemgedrag als onderdeel van goede en belevingsgerichte zorg.

  • Quiz: Wet zorg en dwang en gedragsbeïnvloedende medicatie

    In de ouderenzorg worden gedragsbeïnvloedende medicatie (psychofarmaca) vaak voorgeschreven wanneer er sprake is van probleemgedrag. Hoe werkt dit precies en hoe voorkom je dat je te maken krijgt met onvrijwillige zorg? Test jouw praktijkkennis met deze 10 quizvragen.


Terug naar boven  

Veelgestelde vragen over de Wet zorg en dwang

Ieder mens heeft het recht om in vrijheid te leven en zijn eigen keuzes te maken. Zelf beslissen hoe je je dag doorbrengt, waar je woont en naar welke muziek je luistert. Dit geldt ook voor mensen met dementie. Ze hebben weliswaar zorg en ondersteuning nodig, maar dat is bij voorkeur de zorg waar ze zelf mee instemmen. Daar maken de cliënt en zorgaanbieder samen afspraken over.

De Wet zorg en dwang is overal van toepassing waar de cliënt zich bevindt. Dat hoeft niet persé een verpleeg- of verzorgingshuis te zijn. Denk ook aan de thuiszorg en de dagopvang of als een cliënt in het ziekenhuis ligt. Hoe ga je in die situaties om met onvrijwillige zorg en wat moet je daar als organisatie allemaal voor regelen? Bekijk de veelgestelde vragen over Wzd per type zorginstelling in de downloads hieronder:


Terug naar boven  

Alternatievenbundel

De Alternatievenbundel van Vilans geeft inspiratie voor passende en vrijwillige zorg aan de hand van 85 alternatieven. De bundel is een praktisch hulp- en inspiratiemiddel om de vrijheid in de zorg te vergroten. En sluit nog beter aan bij de uitgangspunten van de Wet zorg en dwang.

https://www.youtube.com/watch?v=IYDFXyoI0UY

 

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.