Ga direct naar:
Gratis e-learning Zorg en dwang
Online escaperoom
DVD met 9 films over vrijheidsbeperking
Korte e-learning met 3 casussen
Kennis is niet voldoende
Leren van anderen
Deze Free Learning leert je wat de Wet zorg en dwang in de praktijk betekent. Deze Free Learning is voor iedereen die in de zorg werkt en te maken kan krijgen met onvrijwillige zorg. In de Free Learning komen ook praktijkvoorbeelden aan de orde. Bij iedere vraag, zie je meteen of het antwoord goed of fout is. Ook krijg je bij iedere vraag een uitleg te zien waardoor je er meteen van leert. De module is ontwikkeld door Vilans en LOCOmotion in opdracht van All You Can Learn. Voor deze module kan je 1 accreditatiepunt halen (4 euro administratiekosten).
Terug naar boven 
Hoe vergroot jij de vrijheid van bewoners van verpleeghuizen? Kruip in de huid van de verzorgster en doe de online escaperoom 'Spelen met vrijheid'. Door de verschillende puzzels op te lossen ontdek je hoe je haar vrijheid kunt vergroten. Lukt het jou om alle drie de situaties op te lossen zonder een vrijheidsbeperking in te zetten?
Speel hier de online escaperoom

Terug naar boven 
Lesbrief bij escaperoom
Gebruik de lesbrief om aan de hand van het spel te reflecteren hoe jij en jouw collega’s omgaan met vrijheid en vrijheidsbeperking van bewoners. Speel dit spel bijvoorbeeld tijdens een teammiddag, vergadering of een inspiratiesessie over vrijheid en vrijheidsbeperking. Je kunt het ook alleen spelen.
Terug naar boven 
De DVD is gemaakt om in teamverband of tijdens trainingen of een themamiddag te vertonen. De films gaan zowel over de ouderenzorg als gehandicaptenzorg. De bijbehorende lesbrief geeft uitleg over de film, en bevat vragen, stellingen en suggesties om de situaties uit de film met het team of met collega’s te bespreken. De DVD kost 12,50 euro. Lees meer en bekijk de teaser bij Onvrijwillige zorg > Middelen
Terug naar boven 
Deze korte e-learning gaat over 3 casussen: veel voorkomende situaties in de thuiszorg rond vrijheid en veiligheid. Mag je bij een vrouw met dementie de deur op slot doen omdat de kinderen dat een veilig idee vinden? Het bedhek omhoog doen als een familielid dat wil? Kalmerende medicijnen door de koffie druppelen? Hoe kun je zoeken naar alternatieven?
Doe de e-learning met 3 casussen:
1. Deur op slot (10 min.)
2. Bedhek omhoog (10 min.)
3. Medicatie buiten medeweten van de cliënt (10 min.)
De e-learning is voor thuiszorgmedewerkers met een opleidingsniveau vanaf mbo 3 en is gericht op bewustwording en het zoeken naar alternatieven. De e-learning gaat uit van het huidige wettelijk kader, en dus nog niet van de nieuwe Wet zorg en dwang.
Lesbrief over samenwerking met mantelzorgers
Voor (leerling)helpenden en verzorgenden. Hoofdstuk 2 gaat over in gesprek gaan met de mantelzorger over de levensgeschiedenis van de cliënt. Als je methodisch werkt zie je vanzelf een aantal momenten waarop het logisch is om met familie te overleggen. U kunt de lesbrief 'Leerzame ontmoetingen' vinden op de website van Het Pon.
Terug naar boven 
Alleen pure kennis is niet voldoende om medewerkers anders te laten denken en doen. Het is belangrijk om aandacht te besteden aan het gevoel van onveiligheid en ongerustheid van medewerkers. Speel het Strokenspel en bespreek zo op een speelse manier wat de impact is van verschillende maatregelen. Het Strokenspel is bedoeld om met elkaar in gesprek te komen over lichte en zware vormen van onvrijwillige zorg. Het spel richt zich op medewerkers, cliënten en familieleden. Het helpt te bepalen hoe zwaar een maatregel is, te zoeken naar alternatieven en kritisch te blijven op de maatregelen die worden toegepast.
Download het Strokenspel (2020) gratis op vilans.nl
Als u medewerkers wilt overtuigen van het belang om onvrijwillige zorg terug te dringen, helpt het als zij zelf een keer ervaren hoe het voelt om vast te zitten in een band of niet te kunnen internetten wanneer zij dat willen. Verpleeghuis Lückerheide, van de zorggroep Meander, maakte een dvd om zorgverleners te laten zien hoe het voelt om gefixeerd te zijn. Vier medewerkers van de zorggroep werden 24 uur lang vrijwillig gefixeerd. Ze vertellen over hun ervaringen.
Terug naar boven 
Medewerkers raken sneller overtuigd als ze met hun eigen ogen zien dat iets werkt. Veel zorgorganisaties zijn inmiddels actief met het terugdringen van onvrijwillige zorg. Neem daarom eens een kijkje bij een organisatie die al verder is en leer van hun ervaringen. Wellicht hebben zij vergelijkbare situaties gehad.
Op de website van Innovatiekring Dementie vindt u een overzicht van zorginstellingen die het waarborzegel Fixatievrije zorg hebben. Het Centrum voor Consultatie en Expertise deelt ervaringen met lastige casussen. Een mooie bron van inspiratie.
Terug naar boven 