Naar hoofdinhoud Naar footer

Els Dik

accounthouder Medicatieveiligheid, werkzaam bij het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM)

Els Dik is apotheker en werkt als sectorcoördinator medicatieveiligheid bij het Instituut Verantwoord Medicijngebruik. Ze heeft zich gespecialiseerd in medicatieveiligheid voor de langdurige zorg.

Medicijnen zijn geen smarties

Hoe dien je als zorgmedewerker op een juiste en veilige manier medicijnen toe aan je cliënt? Dat is waar ik me vanuit het IVM al jarenlang voor inzet. Daarbij gaat het om beoordelen van wat de cliënt zelf nog kan en welke medicatiezorg je overneemt. Of om een toedienlijst of elektronische toedienregistratie die klopt, waar je op kan vertrouwen als je medicatie geeft. En om goed kunnen signaleren hoe het met je cliënt gaat.

Een helder medicatieproces

Ik help verpleeghuizen, thuiszorg en gehandicaptenorganisaties om een helder en veilig medicatieproces te ontwikkelen waar je als zorgmedewerker mee uit de voeten kan. En om voldoende scholing te hebben, zodat je op ieder moment bij kan leren over medicijnen en over signaleren van ongewenst medicijngebruik.

Je weg vinden in de regels

Een uitdaging daarbij zijn alle regels over medicatieveiligheid, die ook nog eens regelmatig worden geüpdatet. Ze zijn nodig om de veiligheid voor de cliënt te waarborgen. Maar waar haal je je kennis vandaan en houd je het werkbaar?

Digitalisering

Daarnaast wordt het hele medicatieproces steeds meer gedigitaliseerd. Dat kan helpen om je werk makkelijker te maken, maar zorgt soms ook voor uitdagingen, zoals koppeling van systemen en - in de nabije toekomst - aansluiting op de digitale gegevensuitwisseling.

Waardevolle uitwisseling

Ik hoop op deze plek bij te kunnen dragen aan de uitwisseling van kennis, handige weetjes en praktijkverhalen over medicatieveiligheid. En zo het medicatieproces voor velen van jullie duidelijker en praktischer te maken.

Els Dik is penvoerder van de Leidraad bekwaamheid medicatie geven in de langdurige zorg, de Handreiking medicatiebeleid gehandicaptenzorg, en het Kaderdocument medicatiebeleid RIBW-alliantie (wordt dit jaar herzien). Ze heeft ruime ervaring met medicatie-audits in zorgorganisaties, ontwikkeling van nascholing en e-learning over medicatie, en met organisatieadvies medicatieveiligheid op maat. Bekijk voor meer informatie de website van het IVM.