Naar hoofdinhoud Naar footer

HuidletselMeten: hoe vaak komt huidletsel voor?

Om decubituszorg en zorg aan huidletsel te verbeteren is het belangrijk om te meten hoe vaak het voorkomt. Regelmatig meten dwingt zorgverleners om goed naar hun cliƫnten te kijken en het geeft inzicht in goede en minder goede punten op de afdelingen/teams. Ook kunnen de zorgverleners en hun managers met behulp van de cijfers zien of hun verbeteractiviteiten leiden tot verbeteringen.

Incidentie en prevalentie

Bij het meten van de incidentie wordt het aantal nieuwe gevallen van decubitus of huidletsel gedurende een bepaalde periode geregistreerd. Prevalentiemetingen leggen het aantal gevallen van decubitus/huidletsel op een bepaald moment in de tijd vast.

De Landelijke Prevalentiemeting Zorgkwaliteit (LPZ) is een jaarlijks terugkerende onafhankelijke meting van zorgkwaliteit in de Nederlandse gezondheidszorg. Met de LPZ wordt de zorgkwaliteit van een instelling gemeten, onder andere voor decubitus. Decubitus is een vaak te voorkomen complicatie. Decubitus is pijnlijk en vermindert de kwaliteit van leven. Het kan leiden tot een langere verpleegduur en sociaal isolement. Bovendien kost de behandeling veel geld. Door zorgproblemen vroegtijdig op te sporen en terug te dringen, verbetert de kwaliteit van zorg. 

Bron: LPZ (2023)