Naar hoofdinhoud Naar footer

HuidletselWat is huidveroudering?

Laatst bijgewerkt op: 12-04-2024 

Om huidletsel goed te kunnen signaleren en behandelen, is het belangrijk om te weten hoe de huid werkt. Lees meer over wat huidveroudering is.

Vanaf dertig jaar begint de huid te verouderen. De huid vernieuwt zich minder snel. Hierdoor wordt de huid slapper. Dit zorgt voor rimpels en plooien. Ook ontstaan er kleurveranderingen.

Dunnere huid

Bij het ouder worden, neemt het aantal cellagen af. Dit maakt de huid dunner en kwetsbaarder. Hierdoor genezen wondjes minder snel en zijn bloedvaten beter te zien. Daarnaast neemt het aantal bloedvaten af, waardoor de doorbloeding vermindert. Ook het aantal talgklieren en elastinevezels loopt terug. Door minder talgklieren en een vermindert vochtgehalte heb je een drogere huid. Het afnemen van elastinevezels vermindert de elasticiteit van de huid. Dit zorgt voor het ontstaan van rimpels.

Ouderdomsvlekken

Een andere huidveroudering zijn ouderdomswratten en ouderdomsvlekken. Dit zijn pigmentafwijkingen in de huid. Ze komen veel voor op plekken die vaak in de zon komen, zoals de handen en het gezicht. Ouderdomswratten en ouderdomsvlekken zijn meestal ongevaarlijk.

Al deze factoren (verdroging, minder doorbloeding, dunnere huid) zorgen ervoor dat de huid gemakkelijker beschadigt en minder snel herstelt.

Versnelling huidveroudering

Met name roken, te veel zonlicht en slechte voeding kunnen huidveroudering versnellen. Daarnaast bepaalt erfelijkheid de snelheid van dit proces.

Bronnen

  • Waugh, A., & Grant, A. (2017). Ross en Wilson Anatomie en Fysiologie in Gezondheid en Ziekte-.
  • Van Der Loeff-Van Veen, R. S. (2017). DUT-GERIATRIE 2017/E 2/E. Basiswerken Verpleging En Verz.

Agenda

Er zijn geen agenda-items gevonden