Naar hoofdinhoud Naar footer

HuidletselWat is huidveroudering?

Om huidletsel goed te kunnen signaleren en behandelen, is het belangrijk om te weten hoe de huid werkt. Lees meer over wat huidveroudering is.

Vanaf dertig jaar begint de huid te verouderen. De huid vernieuwt zich minder snel, wordt slapper en krijgt rimpels en plooien. Ook ontstaan er onregelmatigheden en kleurveranderingen.

Dunnere huid

Bij het ouder worden, neemt het aantal cellagen in de opperhuid af. Dit maakt de huid dunner en kwetsbaarder; wondjes genezen minder snel en bloedvaten zijn beter zichtbaar. Daarnaast neemt het aantal bloedvaten af, waardoor de doorbloeding vermindert. Ook het aantal talgklieren en elastinevezels loopt terug. Door minder talgklieren heb je een drogere huid, en het afbrokkelen van elastinevezels vermindert de elasticiteit van de huid waardoor rimpels ontstaan.

Ouderdomsvlekken

Een ander verschijnsel van huidveroudering zijn ouderdomsvlekken. Dit zijn pigmentafwijkingen in de huid. Ze komen veel voor op plekken die vaak in de zon komen, zoals de handen en het gezicht. Ouderdomsvlekken zijn in principe ongevaarlijk en ontstaan meestal rond je veertigste.

Al deze factoren (verdroging, minder doorbloeding, dunnere huid) zorgen ervoor dat de huid gemakkelijker beschadigt en minder snel hersteld.

Versnelling huidveroudering

Met name roken, te veel zonlicht en slechte voeding kunnen huidveroudering versnellen. Daarnaast bepaalt erfelijkheid de snelheid van dit proces.